Vi pitate, Sarajevo-x.com odgovara
0

Kanton nema novca za sjevernu longitudinalu

Piše: N. Jamaković
Foto: (sa-c.info)
Foto: (sa-c.info)
Direkcija za puteve Kantona Sarajevo nema dovoljno novca za nastavak izgradnje sjeverne longitudinale, od treće do četvrte transverzale (od Mercatora na Socijalnom prema Čengić Vili), izjavio je za Sarajevo-x.com direktor Direkcije, Adem Zolj.

Razlog su, ističe, veliki troškovi redovnog i vanrednog održavanja saobraćajnica.

"Direkcija je iz vlastitih sredstava završila projekt izgradnje sjeverne longitudinale na dionici od prve do druge transverzale. Trenutno nemamo dovoljno novca za nastavak izgradnje ove longitudinale", kaže Zolj.

Napominje da je pripremljena projektna dokumentacija za izgradnju sjeverne longitudinale do sedme transverzale, te Elaborat eksproprijacije do četvrte. No, kad je riječ o nastavku izgradnje sjeverne longitudinale, Zolj ističe da na dionici od treće do četvrte transverzale (Dolac Malta) treba izdvojiti "značajniji dio finansijskih sredstava" za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Podsjetimo, Vlada KS je u okviru Programa svog rada za 2009. budžetsku godinu usvojila Projekte kapitalnih investicija - Izgradnja gradskih saobraćajnica (I i XII transverzala i južna longitudinala) nakon čega su "pokrenute aktivnosti za dobijanje kredita".