BiH
1

Kandidati za čelnike policijskih agencija u BiH pred penzijom!?

Piše: E. G.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH danas i sutra će održati intervjue s kandidatima koji su se prijavili na šest rukovodećih funkcija u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine.

Prijavilo se ukupno 20 kandidata i to na pozicije direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te njegova dva zamjenika, zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu i direktora i zamjenika direktora Granične policije BiH.

Nezavisni odbor će nakon intervjua sastaviti liste od po pet kandidata za ove pozicije te će ih dostaviti ministru sigurnosti koji će po jednog kanditata predložiti Vijeću ministara za svaku poziciju. Nezavisni odbor bi ministru trebao dostaviti imena kandidata u roku od nekoliko dana, a kada će konačno doći do imenovanja novih dužnosnika na čelo policijskih agencija zavisi od Vijeća ministara, odnosno političkih dogovora.

Članovi Nezavisnog odbora su također zapriminli i primjedbu, odnosno upozoreni su da su četverica prijavljenih kandidata: Uroš Pena, Mile Jurić, Rade Dostanić i Drago Vukoja i prije isteka mandata bili pred penzijom. Međutim, čini se da je Nezavisni odbor to zanemario pa su i oni pozvani na razgovore. Također, Nezavisni odbor se nije očitovao na ovu primjedbu.

Sadašnjim rukovodiocima ovih agencija je već istekao mandat, ali im je produžen do okončanja procedure izbora novih.