BiH
0

Kampanja za poboljšanje upravljanja vodama sliva Une

FENA
U okviru Projekta dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša (GOV-WADE) danas je u Cazinu počela kampanja mobilizacije građana i uključivanja javnosti.

Projekt GOV-WADE (Governance Project in Municipal Water and Environmental Development) je ''Projekt dobre uprave u oblasti voda i zaštite okoliša'' usmjeren na poboljšanje upravljanja u oblasti voda i okolišne sanitacije, kako bi se unaprijedila prakse dobre uprave u općinama sliva Une.

Implementacija Projekta GOV-WADE povjerena je općinama – učesnicama projekta, što ovaj projekt značajno razlikuje od prethodnih, jer općine preuzimaju ključnu - rukovodeću ulogu i odgovornost i vode procese implementacije.

"Za ovaj projekt koji je od velikog strateškog značaja za općinu Cazin veoma je bitno imati kvalitetne ljudske resurse da bismo lakše pratili trendove, nosili se s izazovima i uspješno realizovali ciljeve i zadatke. Zbog toga smo i angažovali najstručniji kadar za ovu oblast, ali je još bitnije da se i građani uključe u procese planiranja i donošenja odluka, jer je njihova podrška i aktivno učešće izuzetno bitno kako za ovaj tako i za druge projekte“, izjavio je Nermin Ogrešević, načelnik Općine Cazin.

Projekt je podržan od Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), a njegovo provođenje potpomaže Udruženje za zaštitu i unapređenje čovjekove okoline "Una-Sana", kao i projektni konsultant na kampanji mobilizacije građana i uključivanja javnosti agencija "Prime Communications" iz Banje Luke.