BiH
0

Kalesija: Mještani priključili struju u kuću sestara Sakić, danas dženaza Emini

Piše: E. Gorinjac
Emini Sakić, koja je živjela više od 20 godina u svojevrsnoj izolaciji sa sestrom Džemilom u kalesijskom naselju Kikači, danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Nevjerovatna priča o dvije sestre izazvala je veliki interes u bh. javnosti. Kako smo jučer objavili, sestre Sakić su više od 20 godina, odnosno otkako im je otac umro, odbijale komunikaciju s bilo kim iz komšiluka, pa čak i sa rodbinom. Nakon što ih danima niko nije vidio, komšije su preksinoć ušle u kuću i izvukle stariju sestru kako bi je odvezli u UKC Tuzla gdje je preminula. Njeno opće zdravstveno stanje je bilo jako loše, a bolovala je i od gangrene.

Iako nisu imale nikakva primanja, pa čak ni lične dokumente, sestre su se pomalo bavile poljoprivredom i prodavale usjeve kao i bilje te su tako preživljavale. Komšije kažu da su im godinama pokušavale pomoći, ali su one to odbijale. Nakon svega što se dešavalo posljednjih dana, komšije su jučer ipak priključile struju u kuću, gdje mlađa sestra Džemila od jučer živi sama.

Komšije će finansirati ukop

Lokalni efendija Muamer Fazlić, koji sestrama bio i prvi komšija, kaže za Klix.ba kako će mještani platiti sve što je potrebno za Eminin ukup te da je njegova supruga sinoć provela noć sa Džemilom u njenoj kući.

"Ja sam ovdje hodža 20 godina, a s obzirom da njihova avlija graniči sa džamijskim haremom, dakle blizu smo, znam dobro kakva je situacija. Kada je njihov otac umro prije nekih 25 godina one su bile djevojke, nisu se udavale, ostale su tu i prekinule svaku komunikaciju sa mještanima. Komšiluk je na sve moguće načine pokušavao da im pomogne, uključujući i moju porodicu, ali one su to odbijale. Ovdje je oko 2.500 stanovnika, a one nisu mogle ni sa kim naći nešto zajedničko za razgovor. Ako vam kažem samo to da nisu htjele uzeti kurban kada im neko donese na vrata, onda vam je sve jasno. Mještani, pa i Općina Kalesija, su zaista davali svoj maksimum", kaže Fazlić za Klix.ba.

Imam nam priča kako je preksinoć izgledalo sve to kada su sestre dozivali, a potom i samoinicijativno upali u kuću da vide šta je s njima.

"Lično sam ušao u kuću. Emina je ležala, bila je gotovo polumrtva, a Džemila je sjedila pored nje. Izgledalo je kao da želi sakriti da joj je sestra umrla, kada umre", opisuje efendija.

On kaže da je prije nekoliko godina dolazio neko od uposlenika Centra za socijalni rad u Kalesiji, ali da su ga sestre otjerale.

Odbile se popisati na popisu stanovništva

"Mještani će razgovarati sa Džemilom. Mi se nadamo da će ona pristati na našu pomoć. Nastojat ćemo da se popravi malo ova kuća ili da joj se sagradi druga. Jučer smo malo razgovarali s njom, ali ona i dalje odbija pomoć. Od mene kao imama sada traži da joj dam sve informacije koliko košta ukop njene sestre, jer ne dozvoljava da to mi komšije platimo. Komšije će, ipak, platiti sve. Jučer nam je rekla ovako: Ako vam je volja sad uključiti struju, uključite. To smo i učinili, bar toliko za početak. U kući nemaju ni vodu, ispred je neki bunar pa su se odatle snabdjevale", kaže Fazlić.

On nam priča da su sestre odbile razgovarati sa popisivačima na nedavnom popisu stanovništva. Čak i kada je policija dolazila na vrata, one su ju otjerale.

"One imaju rođake, amidže, sestru u Teočaku, ali prema svima su se ponašale isto. Sestra im je dolazila, ali su je otjerale ranije. Sestra iz Teočaka je dolazila i jučer nakratko", kaže imam.

Predsjednika Mjesne zajednice Kikači Sabahudina Sakića jutros smo kontaktirali dok je bio u zgradi Općine Kalesija, gdje je sa lokalnim vlastima dogovarao rješenje za Džemilu.

"Razgovarat ću ovdje sa načelnikom Općine u cilju da nađemo rješenje i poboljšamo uvjete života druge sestre, koja je živa i stanuje u toj neuvjetnoj kući. Mi se trudimo, a zaista smo to činili i ranije, da pomognemo sada Džemili. To je dužnost nas kao komšija i lokalne zajednice i nadam se da će ona pristati na to", kaže nam čelnik MZ Kikači.