BiH
0

Kalabić: Stav SNSD-a o Kukiću nepromijenjen

SRNA
Drago Kalabić
Drago Kalabić
Stav SNSD-a na sutrašnjoj sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH ostaće nepromijenjen kada je riječ o kandidatu Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara Slavi Kukiću, izjavio je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić.

Kalabić je rekao da ne očekuje ništa posebno od ove sjednice, navodeći da su konsultacije Kukića sa predstavnicima političkih partija - "farsa koju je potrebno završiti".

"Komedija oko mandatarenja u režiji SDP-a biće završena kako je i započeta", rekao je Kalabić novinarima, navodeći da su Kukića "zloupotrijebili neki centri moći iz Federacije BiH" i da je on "bez vizije, ideje, programa i skupštinske većine".

"On (Kukić) je paradigma ove države. Ovo je neozbiljno i nije nam trebalo ovakvo trošenje vremena", rekao je Kalabić koji smatra da je potrebno prvo napraviti parlamentarnu većinu, pa onda sačiniti Vijeća ministara.

Iz SNSD-a ranije je saopšteno da ova stranka neće podržati Kukića, jer smatra da predsjedavajući Vijeća ministara može da bude samo legitimni predstavnik hrvatskog naroda. 

Predsjedništvo BiH predložilo je Parlamentarnoj skupštini BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio je sedam bodova, kandidat Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović šest, a kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto pet bodova.

Kukić je 16. juna zatražio od Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH da za sedam dana odgodi donošenje mišljenja - preporuke za njegove potvrđivanje na ovu funkciju. On je ovu odluku pojasnio time da još nema parlamentarne većine kojoj bi mogao predstaviti svoj program, da je tek 15. juna dobio službenu informaciju da ga je Predsjedništvo izabralo za kandidata i da želi da razgovara sa rukovodstvima političkih partija zastupljenih u parlamentu BiH.