Komentari (22)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Evo jedna slabo poznata informacija, Novak Đoković boluje od celijakije, i uz striktno pridržavanje režima prehrane može se u normalno živjeti. A postoji i brzi test na celijakiju, Simtomax i dostupan je u BiH.
Nije tacno. Novak Djokovic NE boluje od celiakije nego se izhrani bez glutena jer smatra da je bolje za zdravlju. To je trend u SAD-u i u zapadnoj Europi gdje neki "strucnaci" za izhranu su rekli da je gluten opasan za zadravlje. Istina je -a vise od 30 godine sam dijaknosticiran celijakije- da stroga bezglutenska izhrana nije zdrava, sto moze da potvrdi bilo koji strucnjak. Bilo ko boluje od celijakija mora rebalancira dijetu da bude zdrava. Jedini nacin da se utvrdi celijakiju je preko biopzija. Standarna procedura sa detetom je 5 biopzija tokom prvi 3 do 5 godina zivota. Sa starima je 1 do 3 biopzije. Molim vas, Mimoza, ovaj je obsiljan temu i koliko god mozete procitati savetima na internetu i casopisa, najbolje znaju lijkara. Ne lupetajte!!
ja sam imao celijakiju al u ratu nikom od doktora nije bilo poznata ta bolest u BiH pa su mi davali samo cajeve da pijem .. da nije bilo mlade doktorice iz Zenice meni bi i danas govorili da pijem samo cajeve haha hvala bogu ja sam nakon 12 godina zavrsio sa celijakom.. hrana je preskupa tako da ko ima nek se prijavi u organizacije gdje dobiva besplatnu hranu ima par ih u BiH ..
Zdravo svima moje ime je Boško radim i živim u Sloveniji.Upoduzeču gde radim glavni smo zastupnik za Shar proizvode i imamo sve.Ako ko želi pošto znam da je teško doči do tih proizvoda u Bosni i Hercegovini,volio bi vam pomoči . Pogledajte proizvode od Shara i javite mi na mail [email protected] . Imamo mi zaposlenu cenu koju nije toliko skupa jedino pošta do BiH. Strana se zove Prema.si ,pa pogledajte i ako hočete naručite. Pozdrav.
ja stvarno glupljih ljudi od jugoslovena nisam srela.
s kakvim ja budalama zivim, boze dragi. celijakija nije izlijeciva i postoje gradacije u netoleranciji glutena. (sto znaci da simptomi i poremecaji koje izaziva ne izgledaju isto u svih nas - ne postoji jednoobrazna klinicka slika, ) testovi koje doktori imaju mogu otkriti extremnu netoleranciju na gluten, ali mogu dati laznu negativnu sliku, kod blazih oblika. biopsija, logicki gledano, nece pomoci uvijek, jer ponekad je potrebno vise godina da se osteti crijevo dovoljno za jasnu dijagnozu. dovoljno je izbaciti gluten iz ishrane par mjeseci i vidjeti hoce li vam se simpotomi povuci, ako se povuku, vjerojanto ste celijak. onda pocnite opet jesti gluten i nakon vrlo male kolicine glutena ce te se razboljeti i to vidljivo, ako ste zbilja celijak, a necete osjetiti nista neobicno akoi niste. i nista ne moze izhlijeciti netoleranciju na gluten, tako da neciji debeli brat moze odabrati da jede gluten, sto ne znaci da nije celiak.
Najgore stanje je u bolnicama,ni jedna bolnica u BiH nema nista od hrane za pacijente koji imaju intoleranciju na gluten.Hrana se mora pripremati kod kuce pa nositi bolesniku.Zar niko nije sposoban da objasni kuharici da se mogu napraviti razne povrtne i mesne juhe bez zaprske i brasna.
Nazovite vašom neupučenošću o novim dijagnostičkim metodama, jer je Simtomax je test koji radi principu vezivanja imunoglobulina na anti-glijadinska anti tijela (anvedene u drugom komentaru!), novi test. Test koji ima negativnu prediktivnu vrijednost (-->99,1% što znači kada je pacijent negativan, stvarno je negativan! a nalazi se u svim najnovijim smjernicama vodećih gastroenteroloških društava (ESPHAGAN!). Koriste ga i u KCUS. Lp
Nikako, hvala!!!
Vidite, ja zovem neoprezno da neko preporuci metoda diagnoza preko interneta. Ko god sumlja da je celijak, nek ide kod lekara u mjesto da kupi u apoteci bilo sta. I jeste, ja sam neupucen ali oprezan. 30 godina diagnosticiran, svaki godine na pregled -analiza itd- i preozbiljno samtram ovo da neko preporuci na brzinu bilo koji proizvod na ovom sajtu. Niste lekar, jer ako biste ne bi to uradio. I nastavim: lupetajte, koliko god ozbiljno i realno izvuci metoda Sintomax-a nije ozbiljna preporuka. Budete vi sam odgovoran.
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
Za početak, ne lupetam, bar što se tiče bolesti i dijagnosticiranja Celijakije, da se koristim vašim rječnikom! Hvala na prosvjetljenju kad ste tako dobro upućeni u njegovo zdravsteno stanje! A sada dio koji provjereno kod ljekara znam jeste kako ide potvrdna dijagnoza za celijakiju, prvo sumnja, pa biopsija sluznice tankog crijeva, potom bezglutenski režim prehrane, pa ponovna dijagnoza za provjeru stanja crijevnih resica, da li je došlo do povlačenja znakova upale, jer se crijevne resice skraćuju kod oboljelih kada su na normalnoj prehrani, i zahvata kompletnu površinu sluznice tankog crijeva! Prije biopsije se obavezno rade serološke pretrage na enzim trans-amino tkivnu glutaminazu, koja je do sada zlatni standard seroloških pretraga za celijakiju, a sada imaju i anti-glijadinska antitijela koja služe kao srceening. Biopsija je invazivna metoda, koje se MORA uraditi kao potvrda dijagnoze, ali dobar dio ljekara pokušava izbjeći inazivnu metodu, jer se uglavnom radi o djeci!
Ako ste toliko dobro informizani, kako onda da nazovem da vi kazete "A postoji i brzi test na celijakiju, Simtomax i dostupan je u BiH"??? Pa vi ste sad u pravo potvrdili da Simtomax nije test na celijakiju!!
Sada ima dosta proizvoda, za ovu dijetu, prije 5 godina 1 kg brašna plaćali smo 15 KM.
Ja sam celijak i sam zivio u BiH. Ista teskoca kao u vecini zemlje Europe mada u zadnji vrijeme stvari se menja na bolje. Ima vise bez glutenski proizvodi i cijene poce da bude jeftine. Sa adekvatinim kontrolima, BiH proizvodaci bi mogli profitirati u ovaj sektoru u trzistu.
Moj Brat Blizanac je bolovo ovu bolest i sad fala Bogu jede ko veliki Hljeb...veci je i deblji od mene :D SAMO RIZA jarane...
domaća kukuruza,to je lijek,malo nje i malo graha,em dobro em jeftino
I tako cijeli zivot?? Aferim na prijedlogu.
Svaka cast na clanku. Samo sto je ovo i dalje BiH, gdje postoje procedure i zakoni, samo sto ih niko, ili makar oni koji bi mogli nesto promijeniti, ne postuje.
gwosh :)