Anketa Sarajevo-x.com
0

Kako riješiti navijačko nasilje?

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Navijači neredi u BiH koji su ovog mjeseca eskalirali ubistvom navijača fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu te skrenuli pažnju bh. parlamentarcima da što prije usvoje Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, kako bi se zaustavila i propisno kaznila divljanja na sportskim manifestacijama.

Pažnju su im ovog puta skrenuli i posjetitelji portala Sarajevo-x.com, koji su odgovarali na anketno pitana 'Kako biste riješili navijačko divljanje?'.

Njih većina, odnosno 39 posto (615 glasova) ovaj problem bi regulisalo donošenjem posebnog zakona, dok 29 posto ili 454 naših čitalaca koji su do sada glasali vide rješenje problema u hapšenju i procesuiranju pojedinih huligana.

Za zabranu navijanja na stadiona nekoliko godina opredijelilo se 19 posto odnosno 306 posjetilaca, osam posto (119) njih smatra da bi se strogim kažnjavanjem sportskih klubova trebala regulisati ova oblast, a pet posto ili 83 anketiranih smatra da bi nadležni trebali rješavati incidente zavisno od slučaja do slučaja.

Pomenuti zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima već duže vrijeme se nalazi u parlamentarnoj proceduri, a trenutno je zakon upućen na doradu. Najvišoj zakonodavnoj vlasti u Bosni i Hercegovini nije se izgleda žurilo sa usvajanjem zakona.

Ostali političari, predstavnici civilnog sektora i brojni drugi dužebrižnici također nisu stvarali pritisak da država napokon zakonski regulira ovu oblast. Sve do tragičnog epiloga u Širokom Brijegu, nakon čega su svi skočili na noge i zahtijevali da se državne institucije odlučno pozabave ovim društvenim problemom.

Podsjećamo, ovim zakonom se predviđa uvođenje oštrijih novčanih kazni i drugih sankcija za navijače koji prave nerede, ali određuje i odgovornost za sportske organizatore i klubove. Ukoliko se ispostavi da organizator ne potiče dobro ponašanje svojih navijača ili ne ostvaruje saradnju sa nadležnim policijskih organima, može biti kažnjeni kaznom od dvije do 10.000 hiljada KM.