Komentari (100)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Samo jedite meda i cuvajte se propuha. I svi su problemi riješeni.
I nemojte da vam crna macka put prelazi!
nije boleat sve sto boli
PRIKAŽI ODGOVORE (5)
Porodična/obiteljska medicina se izrodila u potpuni promašaj, uz općeprisutnu korupciju i nerad u zdravstvenim ustanovama. Izaberete svog liječnika, prime karton, onda kada se želite najaviti, uz ismijacanje kažu kako tog liječnika nema već mjesecima. Najave nisu za sutradan, a kamoli za isti dan. Pa ćesto kažu dođite i čekajte da vas neko primi - ko ako termina nema? Pa se poslijepodne sestre na recepciji ne javljaju. Pa za recept čekate ko zna koliko dugo. A nepokretne ne obilaze i zaborave na njih - a to je bila razlika između onog što smo imali (i što je bilo puno bolje od ovog sada, isti dan vas je primao bilo koji liječnik opće prakse. A kad dobijete uputnicu pa aparat ne radi ili tog specijaliste nema nakon x mjeseci (obično bude na odmoru, pa su vas naručili za tada iz zafrkancije), oet poziv liječniku obiteljske medicine, pa ponovo çekanje (ne, nećete doći na red u zakazanom terminu). Sudstvo i medicina leglo su korupcije i nerada kod nas.
...primjena elementarne logike u promišljanju zadatih ciljeva, smrtni neprijatelj balkanoida. u svakom poslu.
Majkem..ovdje kod mene..doktori..osoblje..sve uljudno.. Mozda su moja ocekivanja niska pa mi sve dobro..ali bez sale.. Kako pricas..ova bolnica kod nas onda zlatna.. Jedino sto sam primjetio da svi kucaju na pisacim masinama..niko kompjutera nema ba..
Sve medicinske usluge su dostupne, i u urgentnim slucajevima rade se odmah, dok za neke ne tako urgentne slucajeve ipak postoje liste cekanja i od po nekoliko mjeseci. Sve u svemu, nakon nakaradnog bosanskog sistema, koji je jos u SA kantonu odlican kakav je u drugim dijelovima, sistem u njemackoj je jedno veliko osvjezenje. I meni zaista nije jasno zasto izmisljamo toplu vodu s tim nakaradnim reformama, kad mozemo da kopiramo funkcionalan sistem od drugih zemalja
Primarnu zdravstvenu zastitu treba preseliti u privatni sektor i omoguciti ljudima da bez neke velike pompe promijene ljekara, tacnije, da mijenjaju ljekara koliko god puta zele. To ce rijesiti vecinu problema, jer ce zarada datog lijecnika zavisiti iskljucivo od toga koliko pacijenata ima, samim time lijecnik postaje posvecen svom poslu. Sistem koji ima njemacka je iznimno inteligentan. Prakticno mozes svaki put kad ides k doktoru da ides kod nekog drugog. Ceka se i ovdje na termin, ali kontrolni termin zakazes obicno unaprijed, tako da to nije problem. Svaki lijecnik ima u okviru radnog dana vrijeme koje je posveceno urgentnim slucajevima, ceka se na red, ali rijetko ipak duze od 1 sat. Svi su iznimno ljubazni i susretljivi. Ne postoji drzavni zavod za zdravstevno osiguranje kao kod nas sto je hereza iz bivse juge, nego su zdravstvena osiguranja zapravo privatne osiguravajuce kuce. Kao osiguranik, dobivas na kraju dividendu od profita te osiguravajuce kuce.
Znaci jos nam boba fali, pa smo Svicarska! Bar u zdravstvu... :P
čuj kako "radi"...privatno i traljavo da ne smiješ biti bolestan eto kako radi -.- godinu sam dana volontirao u DZ i više ljudima pomogao nego vaši zdr. radnici i porodičnjaci koje zaboli ona stvar za obična čovjeka. Recepti pod ugovorom, naručivanje preko veze, kritični pacijenti kod vas ne postoje, a super imate karcinom na mozgu, pa nije kritično.....ma sram da vas bude bagro jedna i ne treba vas više nego manje a bolje obučenih. *ebala vam Viša zdravstvena sve po spisku, štancate kadar kojeg se stidim kad odem vani negdje na kongres -.- vaške ste i ništa više, doći će red i na vas, kad sve ode privatno pa po zaslugama.
kakve gluposti,koja porodična medicina....to u BIH ne postoji,u BIH postoji samo privatna ili korumpirana medicina i ovde se može liječiti samo ko ima para za navedene.........inače ova opća ili kako vi nazivate porodična medicina uopšte ne funkcioniše,jer kakva korist,kada dođeš da se naručiš a oni ti kažu da dođeš za 3-4mjeseca,pa čovjek može 3-4 puta umrijeti dok dođe na red......bilo bi smješno ,da nije žalosno......molim vas,kakva je to reforma koja traje 15-20 godina,neznam kako nije ovoga stid što je dao intervju i kaže da je zadovoljan,a novinari su još gori,jer ne idu na pravo mjesto poinformacije i ne postavljaju konkretna pitanja koja interesuju javnost
80% SDA ne bi trebalo bit na slobodi, al jest na slobodi
_""Kada pogledamo sve reforme moram biti zadovoljan. Mi smo paralelno počeli sa tri reforme – porodična medicina, bolnička medicina i finansiranje zdravstva – i sve što se promijenilo zapravo je samo porodična medicina i možemo biti ponosni jer je to jedan od najvećih poduhvata u poslijeratnoj BiH", zaključio je Jatić." Samo postoji termin "PORODIČNA MEDICINA" i ništa više. Daleko ste vi od toga, jako daleko! Ono što pružate, nije ni "P" od porodične medicine.
Najgore od svega kad moras uzet opravdanje za skolu pa moras doci ujutru cim otvore i opet se zadrzis jedno 3h jer se ipak one babe nasade u 7 ujutru ispred ambulante
Ne sekiraj se..doci ce vrijeme kad ce i tebi najbolji jaran biti doktori i sestre :P Uh..ti mlada..tebi se negdje zuri..smetaju ti babe..sta ces u bolnici? Sto si bolesna? Idi ..radi nesto..
Kenny hahaha objasnio! :))) jooj ovih tinejdjera..misle da je svijet zbog njih stvoren haha
Znam jednu nenu koja povoljno saljeva stravu brže nego što doktor recept napiše. Korist zagarantovana, ako ne tebi, a onda njoj.
uvedite e-kominikaciju da ne trosimo vrijeme za uputnice...300 kerima svaki mjesec uzmete a od vas nista nema...osim visemjesecnih cekanja na jednostavne pretrage
Porodična medicina kod nas funkcioniše upravo kako je zamišljena, i u skladu sa imenom... porodiš se dok dođeš na red...
Svi principi porodicne medicine su bili prisutni PRIJE ove tzv. "reforme", zdravstvo je bilo DOSTUPNO i efikasno, radilo je PREVENTIVNO a kada dodje do bolesti ljudi su se LJECILI. Ovo sto sada imamo je UZAS, a tzv, reformom je kopletan zdravstveni sektor UNISTEN.
...u uređenoj državi, sa inteligentnim pučanstvom, zna se ko je gdje i zbog koga, i ko kome treba biti na usluzi jer je plaćen za to. u praksi to podrazumjeva savjesne i odgovorne, dobro plaćene medicinske radnike. i osvještene pacijente koji neće zbog 2 uzastopna kihanja trčat ljekaru, ili kratit dosadu dreždeći u čekaonici i zaj­ebavajući sve redom.
Ordiniram po kucama! More i u stanu!
Radi odlično! Samo naprijed!
Mislim, ko je zdrav pa ne mu ne treba doktor.