BiH
133

Kako je idejno rješenje biciklističke staze u Sarajevu postalo "bezidejno"

Piše: Am. Dž.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Biciklisti u Sarajevu željno iščekuju izgradnju nove staze u gradu namijenjene samo njima, ali s obzirom na probleme koji su se pojavili između općinskog, gradskog i kantonalnog nivoa vlasti, to se neće desiti uskoro.

Kako je portal Klix.ba ranije objavio, radovi na biciklističkoj stazi trenutno su u toku na području Općine Novi Grad, dok druga faza, koja podrazumijeva radove na području Općine Novo Sarajevo, još uvijek nije otpočela.

Problem je zapravo nastao zato što idejno rješenje biciklističke staze nije u skladu sa Smjernicama za projektovanje, građenje, održavanje i nadzor nad putevima. Budući da ovaj problem nije otklonjen, odnosno da nisu izvršene potrebne izmjene, nema naznaka da bi u skorije vrijeme ideja o izgradnji biciklističke staze kroz Sarajevo mogla biti realizirana.

Iz Općine Novo Sarajevo ističu da je u Službi za prostorno uređenje i urbanizam u toku postupak rješavanja zahtjeva Gradske uprave Grada Sarajeva za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju biciklističke staze dijelom općine Novo Sarajevo.

Napominju da je na idejni projekat negativno mišljenje dalo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

"Pozitivno mišljenje na idejni projekat dao je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo", navode iz Općine Novo Sarajevo.

Dodaju da je na sastancima koji su organizirani prošle godine u prostorijama Općine Novo Sarajevo postignut dogovor sa predstavnicima Gradske uprave i projektantima da se u skladu sa zaključcima sa sastanka izvrše korekcije idejnog projekta.

"Služba za prostorno uređenje i urbanizam Općine 11. februara 2015. godine poslala je Gradskoj upravi Zahtjev za dopunu dokumentacije u skladu sa pomenutim zaključcima, ali do danas nije dostavljeno nikakvo korigovano idejno rješenje. Služba za prostorno uređenje i urbanizam u skladu sa važećim propisima može odbiti podneseni Zahtjev kao nepotpun, odnosno eventualno izdati urbanističku saglasnost tek nakon što investitor dostavi korigovan idejni projekat u skladu sa naprijed navedenim zaključcima", ističu iz Općine Novo Sarajevo.

Dok se ne riješi ovaj problem biciklistička staza kroz Sarajevo neće moći biti dovršena.