BiH
130

Prva faza izgradnje biciklističke staze u Sarajevu pri kraju

FENA
Radovi na izgradnji prve faze gradske biciklističke staze, koja predstavlja jedan od najznačajnijih infrastrukturalnih projekata Grada Sarajeva, privode se kraju.

Njenom izgradnjom, u dužini većoj od četiri kilometra na području općine Novi Grad Sarajevo, uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane glavne gradske saobraćajnice, u pravcu odvijanja motornog saobraćaja.

Grad Sarajevo, istovremeno, očekuje potrebnu saglasnost Općine Novo Sarajevo za nastavak izgradnje biciklističke staze na njenom području, koja do ovog trenutka još nije izdata.

Trenutno se izvode završni radovi duž lijeve strane buduće biciklističke staze u Novom Gradu, smjer Ilidža-grad.

Radnici KJKP Rad završavaju bojenje podloge staze prema mostu Otoka.

Ujedno, izvode zemljane radove kod semafora na Otoci kako bi se napravio poprečni prijelaz, koji bi uvezao dvije strane staze.

Od sutra će uposlenici firme Step d.d. Sarajevo sa staze izmjestiti semafore, te ih u naredna dva do tri dana postaviti uz biciklističku stazu.

Uskoro bi se trebala izmjestiti i dva stuba javne rasvjete sa staze: jedan kod zgrade Općine Novi Grad, a drugi na Otoci.

Sa staze će također biti premješteno i autobusko stajalište, koje se nalazi preko puta tramvajske stanice Alipašin Most.

Kako se staza ne bi prekidala, duž pješačkog mosta kod Vistafona, predviđeno je njeno sužavanje sa dva na jedan metar.

U planu je da se na svakoj raskrsnici dužinom biciklističke staze postave novi semafori, te urade poprečni prelazi preko glavne saobraćajnice i tramvajskih šina, koji će biti označeni kao staza za bicikliste i pješake.

Općina Novi Grad u saradnji sa Direkcijom za ceste KS-a je uz novoizgrađenu biciklističku stazu, smjer Ilidža-grad, obnovila oštećeni dio pješačke staze koja je bila u izuzetno lošem stanju.

Općina, također, planira izgraditi odmorište kod Olimpijskog bazena Otoka, gdje će se moći koristiti usluge bežičnog interneta (Wi-Fi), saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.