Apsolutizacija moći
47

Kad opozicionari utihnu: Hoće li biti otpora vladajućim strankama u BiH?

I. Č.
Nikšić i Kojović
Nikšić i Kojović
Tri vladajuće stranke u Bosni i Hercegovini su, koristeći se istim receptom, eutanazirale opoziciju na "omeđenim" teritorijama svog političkog djelovanja, a posljednji udarac zadala je Stranka demokratske akcije prigrlivši Demokratsku frontu da sruši Vladu Kantona Sarajevo.

Znatno oslabljene i podijeljene Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i manje stranke sa hrvatskim predznakom djeluju kao opozicione stranke u različitim izbornim jedinicama, gotovo nemoćne da se suprotstave nametnutom narativu.

Politički analitičar Ibrahim Prohić smatra da je na sceni apsolutizacija moći kroz jedan dobro osmišljen proces, odnosno političku strategiju da se opozicija uništi.

"Ovo je sada bila posljednja faza poslije koje slijedi apsolutizacija moći ili neka vrsta političkog apsolutizma. Taj apsolutizam nije generalni, nego je podijeljen na tri jer vlastodršci uvažavaju politički realitet i imaju dovoljno političke mudrosti da svako vlada u svom feudu. Vidite kako se jedni drugima ne miješaju u izbor kandidata, već se podržavaju međusobno. Oni pristaju na koncept apsolutizacije i feudalizacije političkog i društvenog prostora. Politička moć ili volja za moći je opasan virus ili opasan motiv. To je jedan od nezajažljivih motiva u ljudskoj prirodi i on se nikada ne može zadovoljiti, jer sam sebe hrani. Što imate više političke moći, to je potreba za političkom moći veća. Vi onda neminovno idete prema apsolutizaciji moći tako što ćete uništiti opoziciju i pojedince koji vam postaju opasni. Onoga trenutka kada se desi da nestanu političke partije unutar opozicije, kao relevantan politički faktor, onda će na red doći slobodnomisleći pojedinci. Mislim da je riječ o nekoj vrsti psihološle ili političke autoimune bolesti. To su one bolesti koje same sebe hrane i ne mogu biti izliječene, jer generiraju se iz sopstvenog bića", ocijenio je Prohić za Klix.ba.

Napominje kako proces uništavanja opozicije traje više od 10 ili 15 godina i da su to već odavno završene stvari na prostorima koje kontrolira SNSD i HDZ.

"Dio interesne sfere, ili političkog feuda, kojeg kontrolira SDA nije monolitan kao što je slučaj na druga dva feuda. Ovdje smo imali nekoliko šubova, prvi 2000. godine kada je SDP sa tadašnjom koalicijom imao vlast na federalnom nivou, pa se to ponovilo 2010. također sa koalicijom koju je predvodio SDP. To se desilo na prošlim izborima, parcijalno i na nižem nivou, samo u Kantonu Sarajevo. Mada, da se dosljedno poštovala politička volja građana, to se moglo desiti još u najmanje dva kantona. Političkim inžinjeringom te druge kantone je osvojila najmoćnija stranka i ostala je samo Vlada i Skupština u Kantonu Sarajevo kao izuzetak, ali izuzetak koji je bio opasan. Nije sporno da je Sarajevski kanton najbogatiji, ali to nije glavni motiv. Glavni motiv je što je taj kanton, odnosno taj model vlasti koji je uspostavljen na principima i postulatima koji su bili dobra osnova za temeljite reforme u BiH, prijetio da sruši postojeći model dominantan dvije i više decenije. Bila je prijetnja da se pokaže da postoji drugi model, da je moguća drugačija vlast... To je bio temeljni politički motiv", kazao je Prohić.

Dodao je kako je na sceni kontinuirani proces falsificiranja biračke volje za koji su odgovorni i vlast i lažna opozicija.

"Na području RS-a građani nisu glasali za Dragana Čavića da bi koalirao sa Miloradom Dodikom ili na području FBiH nisu glasali za DF i SBB da bi koalirao sa SDA. Oni su se predstavljali kao opozicija SDA-u. Prema tome riječ je o jednoj političkoj i ideološkoj izdaji sopstvenog političkog bića. Oni koji znaju gledati unaprijed i pratiti tendencije i interpretirati ih mogli su to znati prije godinu i po. Prisustvovao sam dogovorima građanskih stranaka u proljeće 2018. godine. Meni je tada bilo jasno da je Željko Komšić potencijalni politički trojanski konj. To se desilo, sada je to svima jasno i to više ne treba dokazivati. Za mene ovo nije nikakvo političko iznenađenje. Riječ je o osobi koja ima skroman politički kapacitet, a sada se pokazalo da ima i vrlo upitan moralni integritet", istakao je Ibrahim Prohić za Klix.ba.

Navedenim opozicionim strankama dodao je Platformu za progres, za koju je kazao da je uz Našu stranku jedina svijetla tačka na političkoj sceni.