"U BiH sve može"
22

Kacin: Građani BiH se konačno moraju probuditi

FENA
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jelko Kacin (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Balkan i član frakcije evropskih liberala Jelko Kacin u izjavi za Agenciju FENA kaže da se bh. građani pred lokalne izbore moraju konačno probuditi i sami sebe upitati za koga su do sada glasali i da li glasaju za nekoga ko je dio problema ili za nekoga ko je dio rješenja.

"U BiH sve može, ali košta, prije svega u vremenu. Mislim da je prava poruka za BiH da se uključe tri budilice odjednom: Hrvatska dolazi sljedeće godine u Evropsku uniju, Crna Gora, koja kao najmanja država u regionu, već pregovara i otvara najteža poglavlja, pravosuđe, ljudska prava, sloboda medija i borba protiv kriminala i korupcije te Srbija koja je sada, ma koliko to čudno izgledalo, pred historijskom odlukom i pomirenjem s Kosovom", rekao je Kacin.

Na takav način se na lokalnim izborima daje pozitivna poruka javnosti, političkoj eliti i svim susjednim državama, regionu i Evropskoj uniji od koje se može tražit i zahtijevati direktna pomoć da dođe do promjene Ustava BiH.

"To znači da se država osposobi da funkcioniše, da konačno BiH kao posljednja država u Evropi dobije ministarstvo poljoprivrede ako želi nešto izvoziti ili uvoziti i biti dio našeg zajedničkog tržišta", dodaje Kacin.

Naglašava da su to sve praktične stvari koje ljudi moraju razumijeti.

"Ako budete iskoristili u nedjelju, 7.oktobra, šansu mislim da to mogu biti veoma jake poruke na lokalnom nivou, jer lokalni nivo je sve, a ostalo iznad lokalnog nivoa je vazduh i stratosfera. Zato trebate na lokalnom nivou uraditi prave stvari", istakao je Kacin uoči predstojećih izbora.

Treba iskoristiti sve u pozitivnom pravcu, a ne da kao što se sada dešava s političkim konfrontacijama zbog kojih Bosna i Hercegovina sama sebe onemogućava, izoluje i urušava.