BiH
23

Jusić: Manji napredak kada su u pitanju Romi u BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prezentacija Izvještaja civilnog društva o implementaciji Akcionih planova i strategija za Rome u 2012. i 2013. godini održana je danas u Sarajevu.

Monitoring izvještaja civilnog društva o implementaciji Akcionih planova i Strategije za Rome 2012. i 2013. godine u BiH je izrađen u okviru istoimenog projekta koji je s implementacijom počeo 2013. i završava se krajem oktobra 2014. godine.

  • Svrha ovih izvještaja nije da služe kao zamjena za kvantitativni monitoring i evaluaciju državnih vlasti nego da usmjeravaju lokalna saznanja u nacionalne i evropske procese izrade politika i da ponude razmišljanja o uticaju koje na društvo imaju vladine mjere - kazao je predsjednik Udruženja Roma "Euro Rom“ iz Tuzle Nedžad Jusić.

Prema riječima Jusića, za položaj i prava Roma važni su i zakoni koji se odnose na oblast zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitu, usvojeni 2008. godine u Vijeću ministara BiH.

  • Šta se uradilo u ovom periodu, možemo reći da smo došli do poražavajućih činjenica da je VMBiH, a to je da je od 2009. do 2013. utrošeno negdje oko 30.000.000 KM, za implementaciju Akcionih planova za Rome, a da nikakav efekt nije postignut na samom terenu. Krajnji korisnici nisu dobili ništa u odnosu na utrošeni novac - naglasio je Jusić.

Kada je u pitanju zdravstveno osiguranje Roma, Jusić kaže da je u toku zadnje dvije godine učinjen manji napredak.

  • U Federaciji BiH oko 1.000 Roma dobilo je zdravstvenu knjižicu i to zahvaljujući Zavodu za javno zdravstvo. Više od 50 posto Roma u FBiH nema zdravstveno osiguranje i to je veliki problem na kojem se mora značajno raditi - istakao je Jusić.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Tihomir Knežiček kazao je da je istraživanje u okviru Izvještaja pokazalo da postoji manji napredak, ali da on ne podrazumijeva da je "stvar dobra“.

  • Istraživanje je rađeno na terenu. To nisu fiktivni podaci, i samim tim ovi podaci imaju svoju vrijednost - kazao je Knežiček.

Izvještaj je pripremila koalicija organizacija civilnog društva, Udruženje Roma "Euro Rom“ i Udruženje BOSPO.