Zakulisne političke igre
159

Jurišić: Gavrankapetanović ima rijedak talenat, ali se od njega već dva mjeseca pravi slučaj

A. Ku.
Foto: Facebook/Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Foto: Facebook/Klix.ba (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na čelo Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). O njegovom imenovanju govorila je zamjenica državnog ministra za ljudska prava Duška Jurišić.
Upravni odbor KCUS-a je prije skoro dva mjeseca imenovao Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a, ali funkciju ne može preuzeti bez saglasnosti federalnog ministra zdravstva.

"Prihvatiti dva životna izazova, biti ratni hirurg, pa direktor bolnice tokom pandemije, u njegovom slučaju nije bila ludost već hrabrost. Ni o ratnoj hirurgiji, ni o pandemiji nije znao mnogo. On ima jedan rijedak talent - zna kako motivirati ljude s kojima radi. Za najveći klinički centar u državi taj će mu dar pomoći, mada to nije dovoljno", navodi Jurišić govoreći o Gavrankapetanoviću.

Ovo je, dodaje, napisala prije dva mjeseca.

"I stvarno nije dovoljno znati motivirati ljude, ljekare koji plaču dok kolone oboljelih pacijenata pristižu, a on insistira da ih se primi, a mjesta nema. Nije dovoljno kad na stotine ljudskih bića iskidanih udova pristižu, a on organizuje spašavanje života, nogu, ruku.... Nije dovoljno, jer kako kažu, nema potreban 'papir'. Ali to nikome ne daje za pravo da od Ismeta Gavrankapetanovića već dva mjeseca pravi slučaj. Naučio je i da gubi i da dobija, a Federalna vlada ovim slučajem samo gubi", zaključuje Jurišić.

Gavrankapetanović je trenutno direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a UO KCUS-a mu je dao podršku jer je bio prvorangirani kandidat na provedenom konkursu.

Lider NiP-a Elmedin Konaković je kazao da očekuje da će Gavrankapetanović biti ubrzo imenovan, u suprotnom će regovati pravosudni organi.

"Očekujemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bude imenovan vrlo brzo, a u suprotnom sam siguran da će pravosudni organi reagovati. E onda, nek’ se pripreme interesne grupe. U posjedu sam prvostepene presude zbog identičnog procesa. Odgovorna osoba presuđena na kaznu zatvora", poručio je Konaković.