Poštivanje zakona
153

Duška Jurišić: Pozivam Elektroprivredu Herceg-Bosne da počne prikupljati sredstva za Javni servis

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić je na press konferenciji Naše stranke kazala da su interesi Bosne i Hercegovine i Međunarodne zajednice identični po pitanju slobode izražavanja, Javnog RTV servisa i slobode okupljanja.

"U posljednjem izvještaju Evropske komisije rečeno je da ukoliko zakon o registru nevladinih organizacija RS-a bude upućen u dalju proceduru to će značiti korak u nazad kada su u pitanju EU integracije", kazala je Jurišić i dodala da je Nacrt zakon bukvalno zadnji dan upućen u proceduru.

Ona je rekla da već ima naznaka da jedan od entiteta ne poštuje uslove koji su predviđeni.

"Učiniti ću sve da nevladine organizacije, civilno društvo nesmetano rade i da retrogradne strane ne nazivaju bilo koga stranim agentom", navela je Jurišić.

On je rekla da je na osnovu usvojenog zakona već podneseno 45 krivičnih prijava protiv novinara, građana, političara i da je najveći dio prijava protiv građana.

"Garantiramo da ćemo uraditi sve da zaštitimo svakog građanina BiH od krivičnog progona, jer za razliku od drugih zemalja ovdje javni tužioci po službenoj dužnosti procesuiraju prijave", navela je Jurišić.

Ona je kazala da BHRT nije samo simbol i zastava BiH nego da je to Bosna i Hercegovina, državnost BiH i da je u tom pogledu po prijedlog ministra Edina Forte odobrilo četiri miliona nepovratnih sredstava za BHRT i našlo načine da pomogne putem entitetskih vlada.

"Donošenje novog zakona je neophodno. U ovom trenutku insistiram na provedbi postojećeg zakona, niko ne može ići izvan zakonskih okvira. To ne mogu raditi ni RTRS ni Pošte RS-a koje prikupljaju taksu na prostoru entiteta i cijeli iznos daju emiteru. Pozivam Elektroprivredu HB da počne ispunjavati obavezu i prikuplja sredstva koja bi se dijelila po zakonskom principu", kazala je Jurišić.