BiH
0

Jović zaprepašten presudom Hadžihasanoviću i Kuburi

FENA
Član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović uputio je predsjedniku Međunarodnog krivičnog suda za zločine na području bivše Jugoslavije u Haagu Faustu Pocaru i glavnoj tužiteljici Carli Del Ponte pismo u kome izražava zaprepaštenje presudom komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i komandantu Sedme muslimanske Amiru Kuburi.

Obraćajući se u lično ime i ime porodice stradalih, građana i udruženja hrvatskih branilaca iz srednje Bosne, Jović je naglasio kako je i sam «živi svjedok stradanja Hrvata na području vojne odgovornosti jedinica pod komandom Hadžihasanovića i Kubure». Smatra nejasnim to da se u jednoj presudi navodi toliko zločina bez krivaca, pa postavlja pitanje: ko je kriv?

Nepojmljivim smatra i to što tadašnji autoritet kao što je komandant Hadžihasanović danas nije odgovoran za ubistvo nijednog civila Hrvata, iako ih je, prema Jovićevim riječima, na prostoru koji obuhvata zonu vojne odgovornosti Trećeg korpusa ubijeno 412, a od više od 50 ubijenih Srba na teret mu se stavlja samo jedan.

Nadalje, on navodi da se «od ubijenih 204 zarobljena vojnika HVO-a Hadžihasanović tereti za dvojicu, i to u Bugojnu», a da «za ostale ubijene niko, iako je na tom prostoru, po kriterijima koje je uspostavila ARBiH, argumentovano dokazano postojanje 49 logora».

Što se tiče komandanta 7. muslimanske brigade Amira Kubure, koji je osuđen na temelju svjedočenja švedskog ofocira koji je u to vrijeme boravio u Varešu, Jović zaključuje kako za ostale brojne zločine koje je počinila 7. muslimanska i mudžahedini niko do sada nije odgovarao, a dokumenti, tvrdi on, postoje.

Član Predsjedništva BiH postavlja i pitanje da li su brojni dokazi, iskazi svjedoka kao i dokumenti Armije RBiH Haškom sudu nevažni, kada su brojni zločini izostavljeni iz presude.

Zastrašujuća je poruka poslana ovom presudom ljudima koji očekuju pravdu.., ljudi su poniženi jer su podcijenjene njihove žrtve, navedeno je, među ostalim, u Jovićevom pismu Pocaru i Del Ponte.