BiH
0

Josipović na radnom doručku okupio osam predsjednika i jednu predsjednicu

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović prisustvovali su radnom doručku za predsjednike iz regije Jugoistočne Evrope, čiji je domaćin bio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Neformalnom radnom doručku prisustvovali su i Bujar Nishani - predsjednik Albanije, Filip Vujanović - predsjednik Crne Gore, Atifete Jahjaga -predsjednica Kosova, Gjorge Ivanov - predsjednik Makedonije, Borut Pahor - predsjednik Slovenije i Tomislav Nikolić - predsjednik Srbije.

Teme radnog doručka bile su nastavak procesa proširenja Evropske unije, saradnja u regiji na zajedničkim projektima, posebno kada je riječ o infrastrukturi i rješavanje otvorenih pitanja u regiji. Dogovoreno je da se nastave održavati neformalni sastanci na kojima bi se raspravljalo o pitanjima od interesa za cijelu regiju, te da se ovi sastanci u budućnosti organizuju u prisustvu jednog od visokih evropskih dužnosnika. Najavljena je mogućnost da na sljedećem neformalnom susretu predsjednika regije Jugoistočne Evrope prisustvuje francuski predsjednik Francois Holland, kao i neko od visokih dužnosnika Evropske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je izjavio: "Zadovoljstvo mi je da mogu u ime svih građana Bosne i Hercegovine da čestitam Hrvatskoj za ulazak u Evropsku uniju, ali također da čestitam Evropskoj uniji na krupnom koraku koji je napravila poslije višegodišnje pauze, a to je proširenje. Građani Bosne i Hercegovine, i svi drugi koji su prisutni danas na poziv predsjednika Josipovića, očekuju brže i odlučnije korake Evropske unije na proširenju, a to očekujemo i mi u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina danas ima najdužu granicu s Evropskom unijom, i ono što je specifičnost s kojom se Evropska unija do sada nije susrela – Bosna i Hercegovina prekida Evropsku uniju na jednom dijelu ostavljajući je da nema prirodan spoj. Naravno, nećemo praviti probleme Evropskoj uniji mada očekujemo da i ona hrabro napravi iskorak i proširi se na Bosnu i Hercegovinu, kao i na sve druge zemlje na Balkanu, kako bi se zaokružila i bila strateški partner drugim velikim silama u svijetu".