Čeka se izrada idejnog projekta
45

Još uvijek ništa od početka izgradnje Trebevićke žičare

Piše: A. Džaferović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iako je prije nekoliko mjeseci najavljeno da će početak radova na revitalizaciji Trebevićke žičare početi krajem godine, to se, prema posljednjim informacijama iz Gradske uprave, neće desiti do druge polovine 2013 .

Trebevićka žičara bila je simbol Sarajeva, a njegovim stanovnicima je uvijek bila puno više od običnog prijevoznog sredstva. Od 1959. godine, kada je puštena u rad, pa sve do minulog rata u kojem je u potpunosti devastirana, povezivala je grad sa njegovim plućima, kako su od davnina nazivali planinu Trebević.

Gradska uprava je prije nekoliko godina pokrenula aktivnosti na obnovi žičare, a trenutno se čeka izrada idejnog projekta, posao koji je na međunarodnom tenderu dobila talijanska projektantska kuća Studio Corona.

Prema ugovoru koji je potpisan između Delegacije Evropske unije u BiH, koja finansira izradu idejnog projekta, i Studija Corona, rok za završetak izrade idejnog projekta Trebevićke žičare bio je 1. august 2012. godine. Međutim, na zahtjev projektanta on je prolongiran.

"S obzirom na to da se radi o zahtjevnom projektu koji podrazumijeva prilagođavanje donirane opreme trasi žičare, ovaj rok se nije mogao ispoštovati, te je projektant od Delegacije Evropske unije u BiH zatražio produžetak roka za izradu idejnog projekta. Očekujemo da će on biti završen do 30. novembra 2012. i onog trenutka kada bude u posjedu Gradske uprave, javnost će biti obaviještena o tome", rečeno nam je u Gradskoj upravi.

Podsjetimo, žičaru je Sarajevu poklonila općina Grachen, a ukupna vrijednost projekta bit će poznata po završetku idejnog projekta, jer će pored potrebne dokumentacije idejni projekt sadržavati i procjenu troškova obnove žičare.

Nova žičara će biti viša, imat će 11 umjesto ranijih osam stubova, jer je teža, a za sada je na raspolaganju 60 kabina koje su većih dimenzija od onih prije rata.