Ministarstvo bezbjednosti BiH
0

Još nema crvenih Interpolovih potjernica

SRNA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
U Ministarstvo bezbjednosti BiH do danas nije stiglo obavještenje Interpola o raspisivanju crvenih potjernica za 13 lica iz BiH, koja se dovode u vezu sa slučajem "Dobrovoljačka ulica", rečeno je danas Srni u ovom ministarstvu.

Portparol Ministarstva Milada Dreca rekla je da su i dalje na snazi difuzne Interpolove potjernice za ovaj slučaj.

"Ministarstvu bezbjednosti do danas iz Generalnog sekretarijata Interpola u Lionu još nije stigao ni odgovor na pismo Kancelarije BiH za saradnju sa Interpolom o povlačenju difuznih potjernica", dodala je Dreca.

Po prijemu 13 difuznih potjernica za slučaj "Dobrovoljačka", Kancelarija BiH za saradnju sa Interpolom uputila je, po nalogu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića, Generalnom sekretarijatu Interpola u Lionu pisani zahtjev za njihovo povlačenje, uz obrazloženje da je u ovom slučaju prekršen član 3 Statuta Interpola i da su potjernice raspisane isključivo zbog političkih razloga.

Ranije je Srni iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno da je razlika između difuznih i crvenih potjernica u tome što difuzne ne raspisuje Generalni sekretarijat Interpola u Lionu i što se one ne šalju u sve zemlje članice Interpola, već samo u određene zemlje i područja koje je naznačila država koja ih je raspisala, a u ovom slučaju to je Srbija i NCB Interpol Beograd.

U praksi bi i difuzna i crvena potjernica trebalo da imaju istu pravnu snagu, s tim što se difuzna koristi u slučaju veće hitnosti i kada svi potrebni podaci za licima za kojima je potjernica raspisana, poput otisaka prstiju, nisu dostupni.

Pravosudni organi u Srbiji pokrenuli su istragu protiv 19 državljana BiH u vezi sa događajima u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.