BiH
62

Još jedan uspjeh UKCS-a: Otvaraju se dvije nove etaže Centralnog medicinskog bloka

Klix.ba
Univerzitetski klinički centar Sarajevo realizirao je još jedan u nizu projekata u cilju poboljšanja kvalitete usluga pacijentima, te će 31. augusta u rad biti puštene 14. i 15. etaža Centralnog medicinskog bloka u kojima će biti smještene Klinika za bolesti uha, grla i nosa i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju.

"Ovo je izuzetno vrijedan projekat, zahvaljujući kojem ćemo pružiti kvalitetnije usluge našim pacijentima, te će se olakšati rad naših ljekara i medicinskog osoblja. Potpuno nove prostorije i ugodniji ambijent, doprinijeti će boljem i udobnijem boravku naših pacijenata", kazali su u Službi za odnose s javnošću ove Ustanove.

Zahvaljujući sredstvima Saudijskog fonda za razvoj novoizgrađene prostorije 14. i 15. etaže CMB-a rađene su u skladu s najvišim svjetskim standardima,uz potpuno novu opremu, na nivou evropskih i svjetskih klinika.

Zdravstvene institucije u Bosni i Hercegovini suočene su sa velikim poteškoćama u pogledu nabavke opreme i lijekova, neophodne za normalan rad, te pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga pacijentima. Veoma su česte poteškoće sa nedostatkom citostatika, neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata, koji se nabavljaju od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Kako nam to u Službi za odnose s javnošću UKCS-a kažu, poteškoće sa nedostatkom citostatika se prevazilaze, zahvaljujući odličnoj saradnji sa ZZOIR FBiH, a nabavke koje se finansiraju iz budžeta UKCS-a idu u skladu sa postojećim protokolima rada.

"UKCS kao najveća i najstarija zdravstvena ustanova, u kojoj se liječe pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine, svakodnevno radi na poboljšanju usluga našim pacijentima. Nažalost, situacija u državi je teška, što se itekako odražava i na oblast zdravstva, pa tako i na rad UKCS-a. Teškoće nastojimo i uspijevamo prevazići, na način da se to što manje odražava na naše pacijente, čije zdravlje nam je primarni cilj", kazali su u Službi za odnose s javnošću.

Najveća zdravstvena institucija u Bosni i Hercegovini, od maja mjeseca ove godine, dobila je status Univerzitetske kliničke bolnice na osnovu Rješenja Univerziteta u Sarajevu (broj: 0101-3138/15 od 20.05.2015. godine).

Zahvaljujući izuzetno dobroj saradnja Uprave i Sindikata UKCS-a, Sindikat UKCS-a dao je svoju saglasnost na poštivanje kolektivnog ugovora o plaćama uposlenika, te se sve odluke i bitnije aktivnosti realiziraju uz međusobnu saglasnost, a u najboljem interesu uposlenika UKCS.

Od početka godine urađeno je mnogo na poboljšanju kvalitete usluga pacijentima, a značajniji projekat bio je i renoviranje Klinike urgentne medicine, na kojoj se dnevno pregleda cca 500 pacijenata.

"Prostor nove Klinike urgentne medicine pokriva 1.350 kvadratnih metara. Osim rekonstruisane unutrašnjosti, napravljena je i nova tunelska sabraćajnica kroz koju ugroženi pacijent do urgentne medicine može stići za nešto više od minute. Na ovaj način pružena je bolja i adekvatnija zdravstvena zaštita te brži prijem u urgentnom centru", naveli su u Službi za odnose s javnošću.

Univerzitetski klinički centar Sarajevo raspolaže sa 1952 kreveta, s tendencijom smanjenja na 1.700, a ukupna popunjenost kapaciteta je od 75% - 80%, jer svaka klinika mora imati određeni broj slobodnih kreveta, za slučaj nepredviđenih situacija.