Uručeni ključevi
0

Još 28 stanova na Rosuljama za pripadnike boračke populacije

Klix.ba
Ključeve 28 novoizgrađenih stanova u vogošćanskom naselju Rosulje uručili su danas pripadnicima boračke populacije čelnici Kantona Sarajevo. Ključeve stanova dobilo je 20 roditelja šehida - poginulih boraca, dvoje djece šehida - poginulih boraca i šest ratnih vojnih invalida. Sredstva za kupovinu stanova u iznosu od 1.893.737,00 KM obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo iz Budžeta za 2012.godinu.

"U Ministarstvu za boračka pitanja ostalo je 455 zahtjeva za rješavanje stambenih pitanja koje su podnijeli pripadnici boračke populacije", izjavio je ministar za boračka pitanja KS Vahid Karavelić.

Naglasio je da će do kraja ove godine biti kupljeno i podijeljeno još 29 stanova ovoj populaciji u naselju Rosulje za što će, između ostalih, biti utrošeno i 800.000,00 KM koje su prvobitno bile namijenjene za proširenje Aleje vetarana na Vlakovu.

Istakao je da je kupovina stanova boračkoj populaciji, kao i njihovo stambeno zbrinjavanje, prioritet u odnosu na ostale planirane projkete u Ministarstvu, te da je između ostalog, uz kreditna zaduženja, planirano i da se dio novca koji se prikupi iz prihoda stečenih kroz turističke posjete “Tunelu spasa” usmjerava u ove svrhe u narednim godinama.

          "Vlada Kantona Sarajevo će i u narednoj budžetskoj godini planirati potrebna sredstva kako bi što prije bila riješena stambena pitanja svih pripadnika boračke populacije, jer niti jedan ne smije ostati bez krova nad glavom", riječi su premijera KS Fikreta Musića. Plan je, kako je kazao, da se projekt njihovog stambenog  zbrinjavanja okonča u naredne tri godine.

U skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja BiH od osnivanja Ministarstva za boračka pitanja KS dodijeljeno je ukupno 699 stanova u vlasništvo pripadnicima boračke populacije na deset lokacija u Kantonu Sarajevo. Od navedenog broja stanove su dobili 284 ratna vojna invalida, 82 djece šehida-poginulih boraca bez oba roditelja, 274 roditelja šehida-poginulih boraca i 59 supruga šehida-poginulih boraca.