Tužilaštvo BiH
0

Još 25 osumnjičenih za ratne zločine u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora Besimu Muderizoviću i Ramizu Avdoviću, osumnjičenima za zločine u Sarajevu, uz obrazloženje da bi mogli utjecati na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira, izvijestio je Birn Justice Report.

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 1992. godine počinili krivična djela u vojnom zatvoru smještenom u bivšoj kasarni Viktor Bubanj. Osnovanu sumnju tužilac zasniva na materijalnim dokazima i iskazima više od 40 saslušanih svjedoka.

“Smatramo da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i ostvarivati kontakt sa drugim osumnjičenim u istrazi koja se vodi protiv Kerima Lučarevića i drugih”, kazao je Muratbegović.

Lučarević je, prema riječima tužioca, bio komandant vojne policije Teritorijalne odbrane Republike BiH (TO RBiH).

Muratbegović je istakao da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) došli do saznanja da su proteklih mjeseci Muderizović i Avdović boravili na području Istočnog Sarajeva u pokušaju da nagovore bivše zatočenike da ne svjedoče protiv njih.

Prema riječima tužioca, u nekadašnjem vojnom zatvoru bilo je nezakonito zatočeno više od 150 srpskih civila, gdje su premlaćivani i odvođeni na prinudni rad, a u tim uslovima više njih je preminulo.

Odbrane Muderizovića i Avdovića usprotivile su se određivanju pritvora, ističući da se dokazi Tužilaštva, kao i izjave svjedoka u najvećoj mjeri ne odnose na inkriminacije protiv osumnjičenih.

Branioci su također negirali navode tužioca da su osumnjičeni pokušali kontaktirati oštećene, kao i tvrdnje da je Muderizović bio upravnik vojnog zatvora, a Avdović komandir straže.

“Nerazumljivi su navodi za kontakte sa drugim osumnjičenim. Svi oni žive u Sarajevu i bili su u prilici od 1992. godine da razgovaraju. Iz prijedloga je vidljivo da se istraga vodi protiv još 25 osumnjičenih. I sad svi oni mogu kontaktirati među sobom, samo ne smije Muderizović”, rekao je Emir Kapidžić, branilac osumnjičenog Muderizovića. Mirza Kovač, Avdovićev advokat, kazao je da njegov branjenik nije bio ni na kakvoj funkciji i da je bio običan stražar.

“Vidimo da ima puno ljudi na slobodi. Svi mi koji smo bili u Sarajevu znamo ko je hapsio i ko je dovodio u zatvor. Sramotno je da ovdje ne sjede neki drugi ljudi”, rekao je Kovač.

Odluku o pritvoru Sud će donijeti naknadno.