BiH
147

Još 130 novogradskih osnovaca uči skijati

Klix.ba
Druga smjena petodnevne škole skijanja za učenike šestog razreda osnovnih škola s područja općine Novi Grad počela je u ponedjeljak 9. i trajat će do petka 13. februara.

Učenike koji uče prve korakog skijanja, na Malom polju na Igmanu obišao je načelnik Semir Efendić sa saradnicima, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Škola alpskog skijanja je projekat koji od ove godine provodi Općina Novi Grad u saradnji sa KJP ZOI 84 s ciljem razvijanja zdravih navika kod učenika, kao i ljubavi prema našim olimpijskim planinama i zimskim sportovima.

Igmansko Malo polje danas je bilo puno razdraganih djevojčica i dječaka iz osnovnih škola "Osman Nakaš", "Džemaludin Čaušević", "Avdo Smailović", "Umihana Čuvidina", "Behaudin Selmanović", "Sokolje" i "Dobroševići“. Njih 130 uživalo je na svježem planinskom zraku, u pratnji svojih nastavnika, instruktora skijanja i direktora škola.

Vesele i razdragane učenike škole "Umihana Čuvidina“, Hanu Čustović, Ahmeda Osmanovića, Armina Dizdarevića i Sanidu Šoškić zatekli smo na završnom spuštanju. Kažu da su oduševljeni što im je pružena mogućnost da nauče skijati, ali i da kroz zajedničko druženje steknu nova prijateljstva, navode u saopćenju za javnost iz Općine.

"S obzirom na to da učenici petog razreda prolaze školu plivanja, odlučili smo da šeste razrede počastimo školom skijanja. U prvoj sedmici je bilo sedam škola, a tako je i ove sedmice. Ukupno će 250 djece proći školu skijanja. Cilj nam je da u narednim godinama svi učenici, kroz osnovno obrazovanje prođu škole skijanja i plivanja i na taj način savladaju osnovne elemente ova dva sporta", rekao je Elvir Resić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni integrisani razvoj.

U prvoj smjeni na igmanskom Malom polju školu skijanje je pohađalo 120 učenika šestog razreda osnovnih škola "Mehmedalija Mak Dizdar", "Fatima Gunić", "Aleksa Šantić", "Ćamil Sijarić", "Skender Kulenović" i "Osman Nuri Hadžić". Svi polaznici su uspješno savladali osnovne tehnike alpskog skijanja, a na njihovu veliku radost već trećeg dana obuke svi su samostalno koristili ski liftove.