BiH
0

Jelić: Nisam imao namjeru uvrijediti britansku kraljicu

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić ni u jednom trenutku nije imao namjeru da uvrijedi britansku kraljicu Elizabetu Drugu niti su u ranijoj pisanoj izjavi iznesene bilo kakve optužbe i uvrede na račun britanske kraljice, saopćeno je danas iz Kabineta predsjednika RS-a.

"Predsjednik RS-a ostaje pri svom stavu da je za RS 25. novembar samo historijski datum ranije socijalističke federativne jedinice BiH u okviru jugoslavenske zajednice. Zato 25. novembar jeste i jedino može biti praznik samo jednog entiteta - Federacije BiH", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, ambasador Velike Britanije Metju Rajkroft nije se danas sastao s predsjednikom RS-a što je reakcija na Jelićev istup povodom čestitike koju je britanska kraljica uputila povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Jelić je u saopćenju povodom 25. novembra, između ostalog naveo da, "posebno iznenađuju čestitke i poruke predstavnika drugih država, OHR-a, i međunarodnih organizacija upućene predstavnicima državnih organa u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja nepostojećeg Dana državnosti. Tako, i čestitka koju je uputila, britanska kraljica Elizabeta Druga jeste najgrublji izraz nepoštovanja organizacije, unutrašnje strukture, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine".