BiH
4

Jednomjesečni pritvor za 10 osumnjičenih za ratni zločin na području Zvornika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH odredio je pritvor za deset osoba koje su osumnjičene da su 1992. godine počinile zločine nad bošnjačkim stanovništvom na području Zvornika.

Pritvor u trajanju od mjesec dana određen je Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Radivoju Đorđiću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su osumnjičeni da su, kao visoki zvaničnici policijskih i vojnih struktura, planirali, rukovodili i nadzirali operacije, te zajedno s ostalim pripadnicima vojnih snaga 14. jula 1992. učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke nacionalnosti u selu Lokanj (općina Zvornik).

"Osumnjičeni su za progon oko 120 civila, među kojima je bilo djece i žena. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine. U više navrata, izdvajanja su vršili po grupama i masovno strijeljali. Ubijeno je više od 67 žrtava", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Pritvor je Sud odredio zbog postojanja sumnje da bi osumnjičeni mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te uništiti ili sakriti dokaze.

Osumnjičenima Slavku Periću i Ljiljanu Mitroviću pritvor je određen i zbog opasnosti od bjekstva.

Primjenjujući Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je ovaj predmet preuzelo od Tužilaštva Tuzlanskog kantona, prenosi BIRN-Justice Report.