Problem u saobraćaju
59

Jedini semafor koji je u funkciji u Goraždu dobio nadimak "Žmigavac"

E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Saobraćajne gužve nisu problem samo u velikim gradovima, imaju ih i manje sredine, posebno u jutarnjim i popodnevnim satima kada je frekvencija saobraćaja u porastu.

U Goraždu taj problem dodatno usložnjava činjenica da u gradu već mjesecima ne radi većina semafora.

Zapravo, radi samo onaj na ključnoj raskrsnici na ulazu u Goražde, na lijevoj obali Drine, i to s vremena na vrijeme, zbog čega su mu prolaznici dali nadimak "Žmigavac".

Vozači koju putuju kroz grad često se nađu u konfuznoj situaciji, a građani Goražda sve češće imaju pritužbe zbog nerada semafora, ali i onih koji bi trebali voditi brigu o njihovom statusu koji nikada nije "izveden na čistac" tačnije niti jedan semafor nema upotrebnu dozvolu.

Dok u Kantonalnoj direkciji za ceste ističu da nemaju nadležnosti nad semaforima na području grada, novoformirana gradska inspekcija odnosno komunalno-saobraćajni inspektor naložio je uklanjanje većine semafora.

U Direkciji za ceste ističu da su u više navrata pokušavali riješiti problem semafora u pojasu regionalnog puta R 448 Goražde- Potkozara u ulici Zaima Imamovića insistirajući da Grad Goražde pribavi neophodnu dokumentaciju, ali da nikada nisu dobili konkretan odgovor.

S druge strane Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda tvrdi kako su nadležnosti isprepletane, što problem čini još kompleksnijim.

"Nadležnosti su podijeljenje, mi nismo htjeli slati dopise da nismo nadležni, jer građane to ne zanima, njih zanima da je nešto funkcionalno, a je li nadležna Federacija BiH, kanton ili grad, to nikog ne interesuje. Inspekcija je naložila nadležnoj službi da se tamo gdje nema upotrebne dozvole semafori uklone jer nepotrebno tu stoje, a i dužni su to učiniti i obavijestiti građane zbog njihove sigurnosti. Ima i saobraćajnih znakova na kućama privatnih lica i to je inspekcija popisala i naložila službi da ih ukloni sa lokacija gdje je nadležan grad. A što se tiče semafora, mi ćemo naravno razgovarati sa predstavnicima Direkcije cesta i sa Cestama FBIH, u dijelu gdje je njihova nadležnost, i nastojati otkloniti sve probleme", kaže Imamović.

Poručio je da svi u lancu u skladu sa nadležnostima trebaju ubrzano raditi na otklanjanju ovog i drugih problema u Goraždu.

Građani Goražda u konkretnom slučaju nemaju dilema, mišljenja su da rješavanje problema saobraćajne signalizacije ne bi trebalo biti na nivou atomske fizike, te da bi nadležni trebali biti kadar ustrajati na stvaranju uslova za normalan tok saobraćaja, bar u jednakoj mjeri kako su stigli naplatiti kazne vozačima za prekršaje napravljene na semaforima bez upotrebne dozvole. Ili se bar pobrinuti da ono za što su nadležni bude u pristojnom stanju.