BiH
0

"Jedan svijet-platforma za JI Evropu" podržava Queer festival

FENA
Fondacija "Jedan svijet - Platforma za jugoistočnu Evropu" otvoreno podržava organizaciju prvog queer festivala u BiH, kao i Udruženje "Q", te javno osuđuje sve neprimjerene, neumjerene, fašističke, rasističke, ksenofobne i necivilizirane napade na organizatore i organizatorice festivala te LGBTIQ populaciju uopće.

U današnjem saopćenju za javnost Fondacije navodi se kako posljednjih dana svjedočimo primitivnim i neciviliziranim javnim istupima te pozivima na linč organizatora i organizatorica queer festivala i LGBTIQ populacije uopće.

Takvi istupi dolaze od religijskih i poltičkih zvaničnika u BiH, ali i određenog dijela bh. društva sakrivenog velom anonimnosti popularnih "foruma" bh. on-line portala.

Primjetno je, navodi se u saopćenju, da govor mržnje dolazi od zvaničnika i zvaničnica koji već godinama manipuliraju javnošću te bezobzirno i bezobrazno godinama pljačkaju bh. društvo, šireći mržnju i netrpeljivost.

Fondaciji su također neshvatljive izjave pojedinih doktora i doktorica, te zdravstvenih stručnjaka koji uprkos zvaničnim stavovima Svjetske zdravstvene organizacije da homoseksualnost nije bolest već više od 30 godina, iznose lažne tvrdnje i manipuliraju javnošću.

Podsjeća se da je u BiH već četiri godine na snazi Zakon o ravnopravnosti spolova, čiji član 2. zabranjuje diskriminaciju na osnovu spola i spolne orijentacije.

Podcrtana je i činjenica da je homoseksualnost skinuta s liste mentalnih poremećaja Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje (DSM) 1973. godine.

U saopćenju se navodi da su organizatori i organizatorice festivala, najavom da festival kulture i umjetnosti koji treba da redefinira seksualnu orjentaciju, spolne i rodne identitete, rodno izražavanje te sve druge pojmove koje bh. društvo i dalje smatra tabu temama, pogodili u srž problema bh. društva.

"To je još jedan od razloga zašto bi se prvi queer festival trebao desiti i na taj način održati lekciju o razumijevanju, prihvaćanju drugog i drugačijeg te istinskoj ljubavi cjelokupne bh. javnosti", ističe se u saopćenju Fondacije.

U konačnici su pozvani bh. zavaničnici, predstavnici zdravstvenih institucija i medija te cjelokupna bh. javnost na poštivanje zakona, ali prvenstveno na prestanak govora mržnje i civilizrano ponašanje dosljedno savremenog čovjeka.