Općinski sud u Lukavcu
51

Jedan od najefikasnijih sudova u FBiH konačno će dobiti novu zgradu

A. K.
Oronula zgrada u kojoj se nalazi Općinski sud u Lukavcu (Foto: Web stranica suda)
Oronula zgrada u kojoj se nalazi Općinski sud u Lukavcu (Foto: Web stranica suda)
Jedan od najefikasnijih sudova u Federaciji BiH – Općinski sud u Lukavcu, uskoro bi mogao dobiti novu zgradu, čime će biti riješen gorući problem kada je riječ o uslovima u kojima svoje poslove obavljaju sudije i ostali zaposlenici.

Općinski sud u Lukavcu prošle godine našao se na drugom mjestu u Federaciji BiH po broju riješenih predmeta u odnosu na broj sudija. S druge strane, uslovi u kojima svoje poslove i zadatke obavljaju zaposlenici daleko su od idealnih te se po tome ova pravosudna institucija nalazi na samom dnu u Tuzlanskom kantonu.

Međutim, to bi u dogledno vrijeme moglo biti promijenjeno. Naime, na inicijativu predsjednice Općinskog suda u Lukavcu Enise Hankić, u sjedištu Vlade Tuzlanskog kantona održan je zajednički sastanak predstavnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Kantonalne vlade, Grada Lukavca i navedene pravosudne institucije, s ciljem rješavanja pitanja izgradnje nove zgrade.

"Na sastanku je definiran redoslijed aktivnosti s ciljem izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu, koji podrazumijeva određivanje lokacije, izradu finalnog projektnog zadatka za projektanta, finansiranje izrade projektne dokumentacije, dobijanje odobrenja za građenje s plaćanjem građevinske rente i komunalnih priključaka i plan finansiranja i osiguranja stručnog nadzora građenja", naveli su iz Općinskog suda u Lukavcu.

S obzirom na to da su sve strane izrazile spremnost za realizaciju ovog projekta, kako je saopćeno, odmah se kreće sa određenim aktivnostima, a u septembru će biti održan novi sastanak, sa ciljem analize urađenog posla.

Za planirane aktivnosti osigurana su dostatna sredstva u budžetu TK, kao i u budžetu Grada Lukavca za 2022. godinu, s obzirom na to da je gradska vlast izrazila spremnost za sufininansiranje izgradnje, a o čemu će biti zaključen sporazum s Vladom TK.

Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu, trajno bi se riješilo pitanje ove pravosudne institucije i stekli uslovi za efikasniji rad kako ove institucije, ali i pravosuđa u cjelini.