Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Pitanje za Prof. dr. Enesa Ljevakovića Esselamu alejkum! Zanima me kakvo je stajalište Islama u vezi sa darivanjem organa od živih osoba? Darivanje bubrega, plućnog krila i sl. Znam da je doniranje organa od umrlih dozvoljeno sve osim reproduktivnih. Odgovor Esselamu alejkum! Darivanje organa od strane živog donora (darovatelja) dozvoljeno je u krajnjoj nuždi uz ispunjenje određenih uvjeta: - da doniranje ne ugrožava zdravlje i život donora, - da je ugrožen život osobe kojoj treba transplantirati organ, - da postoje veliki izgled za uspjeh transplantacije, - da je isključena prodaja organa, - da se ne transplantiraju reproduktivni organi. Ako se ispune spomenuti uvjeti, dozvoljena je transplantacija organa (bubreg) ili dijela organa (koštana srž ili dio jetre) iz razloga nužde, tj. spasavanja ljudskog života koji spada u neophodne vrijednosti koje su zaštićene šerijatom.
@doria: Hvala velika. Rijetko kad se desi da dobijemo potpunu informaciju, pa me ni sada ne čudi da je ovaj podatak izostavljen.
javna tribina se održava u velikoj sali opštine stari grad i počinje u 18:30 večeras. ne znam zašto nijedan medij nije objavio potpunu informaciju o tome gdje i kad se ovo dešava???
spasu?
Sto se mene licno tice, kad umrem, ako kome moze koristiti bilo koji moj organ, slobodni su da ga uzmu, meni svakako nece vise trebati. Eticki i logicno.
eticki i vjerski treba biti totalno odvojeno odakle religiji pravo da prisvaja etiku kao nesto sto ne bi postojalo bez religije? skandalozno
Jesu ove tribine otvorenog karaktera i gdje se održavaju?