Tribina u Sarajevu
0

Je li etički i vjerski ispravno donirati organe?

FENA
Povodom Evropskog dana donacije i transplantacije organa Donorska mreža Kantona Sarajevo i Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika KS-a organizirat će večeras u Sarajevu tribinu pod nazivom "Etički i religijski aspekti doniranja organa".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Cilj je informirati javnost i srušiti predrasude naročito kad je riječ o vjerskim aspektima, a očekuje se da će ta tribina biti poticaj i odgovornim institucijama da se otvorenije i konkretnije pozabave tim pitanjem.

Obilježavanjem Evropskog dana donacije i transplantacije iskazuje se podrška svim ljudima kojima je potrebna transplantacija organa, ali i odaje počast svim donorima i njihovim obiteljima, kao i timovima za transplantaciju koji svakodnevno pomažu u spašavanju i poboljšanju kvaliteta života mnogih ljudi.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Specijalna gošća večerašnje tribine šefica Transplantacionog komiteta u Iranu prof.dr. Mitra Mahdavi-Mazdeh podijelit će iskustva o transplantaciji bubrega iz te zemlje gdje se godišnje uspješno realizira mnogo transplantacija i spasu mnogi životi.

Ona je danas na pres-konferenciji naglasila da je kadaverična (uzimanja organa od moždano umrle osobe i presađivanje u tijelo primaoca čime mu se spašava život) transplantacija u Iranu krenula 2000. godine, a dosad je urađeno 7.000 transplantacija.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
O šerijatskom aspektu doniranja organa večeras će govoriti prof.dr. Enes Ljevaković s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, a prof. fra Velimir Valjan s Franjevačke teologije u Sarajevu će održati predavanje o temi "Kršćanski aspekti doniranja organa".

Za nedjelju, 23. oktobra, ispred Katedrale u Sarajevu bit će organizirano potpisivanje donorskih kartica i podjela informativnih letaka.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Predsjednica Donorske mreže KS-a prof.dr. Halima Resić kazala je novinarima da se i na taj način želi poraditi na podizanju svijesti građana da razmišljaju o toj izuzetno značajnoj temi i omogućiti svim zainteresiranima da postanu vlasnici donorske kartice.

Statistički podaci pokazuju da je u Evropi čak 56.000 ljudi na listama čekanja za transplantaciju organa, a svaki dan 12 ih umre zbog nedostatka raspoloživih organa.