BiH
191

Jayne Torvill i Christopher Dean se žele susresti sa čistačima Zetre iz '84.

Piše: J. H.
Britanski par u umjetničkom klizanju, Jayne Torvill i Christopher Dean, koji dolaze u Sarajevo narednog mjeseca kako bi obilježili 30. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara, žele se susresti sa čistačima Zetre iz 1984. godine.

Njihov ples na ledu u sarajevskoj dvorani Zetra 14. februara više nikada se neće ponoviti. Za svoj nevjerovatan nastup dobili su devet maksimalnih šestica i zauvijek ušli u historiju olimpijskih igara. Nakon tri desetljeća, engleski par se ponovo vraća u dvoranu gdje je sve počelo.

U jutarnjim satima na Valentinovo, tada 28-godišnji Christopher i 27-godišnja Jayne, došli su u Zetru kako bi što bolje pripremili ples "Bolero" francuskog kompozitora Mauricea Ravela.

"Taj dan, oni su u dvoranu došli u 6:00 sati kako bi vježbali ples za večernji nastup. Mislili su da nema nikoga u Zetri. Bili su jedini klizači koji su iskoristili tu priliku da vježbaju, dok su ostali u to vrijeme spavali. Mislili su da je dvorana prazna, ali kada su završili sa vježbanjem, čuli su aplauze sa tribina. Bili su to čistači Zetre", kaže za Klix.ba Chris Bennett, jedan od inicijatora povratka britanskog para u Sarajevo.

Naš sagovornik kaže da Torvil i Dean misle da su tog jutra pred praznim tribinama otplesali mnogo bolje nego navečer u prepunoj dvorani.

"Kad god razgovaraju o toj Olimpijadi, uvijek spominju ovaj događaj i nastup ispred čistača u Zetri. Oni su izrazili želju da se, ukoliko ima neko živ od čistača koji su tog jutra gledali njihov nastup, sretnu sa njima", dodaje naše sagovonik.

Osim njih dvoje, 14. februara ove godine će u Zetri nastupiti još nekoliko desetina umjetnika koje će Torvill i Dean dovesti iz Velike Britanije.