BiH
1

Jasni principi raspodjele državne imovine

SRNA
Zvonimir Kutleša sa Jonathanom Mooreom (Foto: SRNA)
Zvonimir Kutleša sa Jonathanom Mooreom (Foto: SRNA)
Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu Zvonimir Kutleša i zamjenik ambasadora SAD u BiH Jonathan Moore istakli su tokom današnjeg sastanka da su vrlo jasni principi o raspodjeli državne imovine dogovoreni na nivou lidera šest političkih stranaka 9. marta u Banjoj Luci, kao i rokovi njihove implementacije.

U saopštenju Vijeća ministara BiH navodi se da je Kutleša informisao Moorea o aktivnostima koje je Komisija već preduzela, kao i o dinamici rješavanja pitanja za koje je zadužena ova komisija. Moore je tokom sastanka ponudio Komisiji podršku Ambasade SAD u BiH na realizaciji dogovorenog, što je Kutleša sa zahvalnošću prihvatio.

Moore i Kutleša su se saglasili će se saradnja nastaviti do okončanja postupka izrade sporazuma o raspodjeli državne imovine. Lideri šest političkih partija u BiH dogovorili su 9. marta u Banjoj Luci da Vijeće ministara BiH u narednih 90 dana izvrši popis državne imovine koja je bila predmet osporavanja odlukama visokog predstavnika, nakon čega će se u dodatnih 60 dana odlučiti koja je imovina potrebna organima BiH, a koja će pripasti Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kantonima i opštinama.