Sazvat će sastanak
92

Jasna Duraković: Moramo poduzeti hitne mjere koje se odnose na sigurnost u školama

V. K.
Jasna Duraković (Foto: D. S./Klix.ba)
Jasna Duraković (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Jasna Duraković oglasila se povodom pucnjave u osnovnoj školi u Lukavcu te je poručila kako će po hitnom postupku sazvati sastanak svih kantonalnih ministarstava obrazovanja.

U pauzi sjednice Vlade Federacije BiH, Duraković je poručila kako će se sastanak sazvati što prije te da je njena želja da to bude već u petak.

"Plan mi je u što skorije vrijeme u Mostaru sazvati sjednicu svih deset kantonalnih ministarstava na kojem će se razgovarati o pitanju sigurnosti u školama. Ovdje će morati biti uključene sve institucije, svi resori. Vlada FBiH će se staviti na raspolaganje u punom kapacitetu. Interresorna saradnja je neophodna i ona će se desiti", rekla je Duraković.

Kako ističe, ovo je problem koji je duboko ukorijenjen u društvu.

"Postavlja se pitanje kako rješavati probleme centara za socijalni rad jer je ovo problem duboko ukorijenjen u ovom društvu, ali je to i globalni trend. Izražavam duboku zabrinutost u pogledu onoga što će se tek dešavati. Hitne mjere se moraju poduzeti. U narednom periodu ćemo se itekako baviti ovim pitanjem", rekla je ministrica.

Iako škole nemaju dovoljno psihologa i pedagoga, Duraković naglašava kako se mora pronaći način za njihovo zapošljavanje.

"Aktivirati ulogu pedagoga i psihologa u školama. Nemamo dovoljno tih kadrova, ali se nešto mora uraditi. Moja uloga će biti koordinirajuća. Moramo pripremiti set mjera za narednu školsku godinu koja počinje u septembru. Vjerujem da će se svi odazvati na ovaj poziv", zaključila je Duraković.