Podnio ostavku
259

Jasmin Imamović nakon 22 godine odlazi sa čela Tuzle, kaže da želi napraviti velike stvari za BiH

A. K.
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na polovini šestog mandata povlači se sa te pozicije, kako bi svoju političku karijeru nastavio na mjestu zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Njega će u tromjesečnom periodu zamijeniti vršilac dužnosti gradonačelnika Zijad Lugavić.
Donesenu odluku Imamović je obrazložio na današnjoj konferenciji za medije, kazavši da je nakon 22 godine, sada najpovoljniji trenutak za povlačenje sa funkcije gradonačelnika.

"Smatram da je tajna našeg uspjeha u protekle 22 godine, što je prvi puta na mjesto načelnika, a onda i gradonačelnika došao neko ko je radio u službama za upravu i upravnim organizacijama. Ovo je i najpovoljniji trenutak za Tuzlu u kontekstu ostvarivanja kontinuiteta. Pojavila se ekipa mladih saradnika za koje vidim da su vrlo snažni te da mogu nastaviti tempo. S druge strane, jednom se povući moram, ali najbolje je da se povučem kada još uvijek mogu doprinijeti na novom radnom mjestu, odnosno kada mogu snagom i ugledom doprinijeti Bosni i Hercegovini, ali i Tuzli, Tuzlanskom kantonu te Brčko distriktu", kazao je Imamović.

Imamović je zvanično prihvatio osvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a prilikom ozvaničenja odluke o podnošenju ostavke sa pozicije čelnika gradske administracije je naveo da je skupa sa svojim timom unazad 22 godine ostvario velike ciljeve, među kojima su i oni koji su se u početku činili nemogućim.

"Vrijeme je da pokušam ostvatiti velike ciljeve i za Bosnu i Hercegovinu pa čak i one koji se danas čine nemogućim. U Tuzli smo pokazali kako se to radi i BiH se po mom dubokom uvjerenju najbolje jača i štite zajedničke bh. vrijednosti na tuzlanski način", naglasio je Imamović.

Po odlasku Imamović se zahvalio građanima Tuzle, koji su mu na više direktnih izbora, tačnije njih šest, davali povjerenje i čast.

"Tu zahvalnost sam radom i rezultatima dokazao i tu zahvalnost ću doživotno dokazivati, gdje god budem bio i šta god da budem radio. Zahvaljujem i porodici koja je imala razumijevanja za moju višegodišnju posvećenost poslu gradonačelnika, velikom timu prvih saradnika i zaposlenicima Gradske uprave, vijećnicima i SDP-u BiH i Gradskoj organizaciji Tuzle. Zajedno smo postigli da je Tuzla danas mnogo ljepša i za život kvalitetnija", kazao je Imamović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Najponosniji je na projekte izgradnje panonskih jezera, rješavanja problema vodosnabdijevanja grada, širenje mreže toplifikacije, BIT centra kao tehnološkog parka, zaštite javne imovine, ali i opstanka Tuzle kao antifašističkog grada i simbola otvorenosti.

Prema proceduri Imamović je svoju ostavku podnio Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH), koja ga je i u posljednjem mandatu, shodno izbornoj volji građana, postavila na poziciju gradonačelnika Tuzle.

Od trenutka stupanja na snagu ostavke, CIK BiH ima tri mjeseca roka za raspisivanje i realizaciju prijeveremenih izbora, a dok se sve ne ostvari, vršilac dužnosti, kojeg će imenovati Gradsko vijeće, obavljat će poslove prvog čovjeka Tuzle.

Imamović je danas potvrdio pisanje portala Klix.ba, kazavši da će za vršioca dužnosti biti predložen njegov prvi saradnik i pomoćnik za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Zijad Lugavić. Za njegovo imenovanje je već osigurana i većina u Gradskom vijeću Tuzle.

"Lugavić je prijedlog SDP-a, ali i mnogih vijećnika te me ne bi iznenadilo da odluka bude jednoglasna. On je moj prvi saradnik punih deset godina, ima sjajnu biografiju, a meni je najvažnije da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan. U tu efikasnost sam se uvjerio radeći s njim", istaknuo je Imamović, dodavši da je Lugavić najvjerovatniji i kandidat za gradonačelnika Tuzle na prijevremenim izborima.

Kao budućeg zastupnika u državnom parlamentu, u fokusu Imamovićevog rada će se naći prijem BiH u EU i NATO, ekonomsko-socijalne mjere te one stavke koje je Osmorka navela ranije.

"Moj poseban cilj je da se izborim i za ono za što se nisam uspio izboriti na poziciji gradonačelnika jer to nije bilo moguće. Jako važnim smatram konaču ugradnju uređaja za odsumporavanje na Termoelektranu Tuzla, zatim nastavka nekada započete južne saobraćajnice, saobraćajne deblokade sjeveroistične Bosne, izgradnje i modernizacije željezničke pruge Sarajevo-Vareš-Banovići-Tuzla-Brčko i tako dalje, uz racionalizaciju Federacije BiH kroz malu doradu Federalnog ustava", dodao je Imamović.

Kazao je da većih ličnih, odnosno političkih ambicija za postavljanje na neke funkcije nema. Ambasador BiH u nekoj od zemalja ne želi biti, niti se vidi članom Predsjedništva BiH. Ne zanimaju ga ni stranačke funkcije unutar SDP-a, ali će sada znatno više pomagati stranci u njenom unapređenju i razvoju.