BiH
0

Japan donirao 10 miliona KM za održavanje puteva u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i otpravnik poslova Ambasade Japana u BiH Futao Motai potpisali su danas u Sarajevu razmjenu nota između vlada dviju zemalja vezano za japanski grant za pomoć II fazi projekta poboljšanja opreme za održavanje puteva u BiH.

Ovim projektom će Vlada Japana osigurati Vijeću Ministara BiH pomoć u vidu granta u iznosu 844 miliona japanskih yena (otprilike oko deset miliona KM ili pet i po miliona eura) koji će biti korišten za potrebe kompanije Ceste d.d. iz Mostara za nabavku vozila i opreme za održavanje puteva. Nosilac ovog projekta je Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH.

Ministar Alkalaj je kazao da još od 1996. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između BiH i Japana, Japan bezrezervno pomaže Bosni i Hercegovini.

"Ovaj projekt je samo nastavak njegove I faze iz 1998. godine, koja je iznosila oko 11 miliona eura. Odnosi se na isporuku projektno sofisticirane opreme za održavanje cesta u FBiH", kazao je Alkalaj, dodajući da će ova pomoć imati značajno mjesto u daljnjem radu mreže puteva u BiH, a i za sigurnost građana u BiH.

Alkalaj je naglasio da Japan vidi u BiH veoma važnog partnera, kao važnog međunarodnog subjekta s kojim može i želi surađivati na međunarodnom planu.

Otpravnik Ambasade Japana u Sarajevu Futao Motai je kazao da je Japan neposredno nakon rata u BiH prepoznao rekonstrukciju postojeće putne mreže u BiH kao visoki prioritet.

"Zajedničkim naporom međunarodne zajednice, uključujući Japan, te uz pomoć Vlade i ljudi u BiH izgradnja i opravka puteva urodila je plodom, tako da se odnedavno ovaj proces okrenuo ka održavanju postojeće putne mreže, što će doprinijeti procesu daljnje distribucije dobara na širom području i tome da će stanovnici i posjetioci regije koju pokriva projekt imati veliku korist", kazao je Motai.