BiH
37

Jakić: Historija nam neće oprostiti pasivnost

FENA
Član Predsjedništva HSP-a Vinko Jakić je rekao da je neosporna činjenica da je Hrvata u RS-u kao uostalom i cijeloj BiH malo, tako da im u ovim teškim vremenima historija ne bi oprostila pasivnost i apatiju.

"Za sve promjene koje se dešavaju i koje će se dešavati, pogotovo ako one nisu u interesu Hrvata, možemo uvijek biti upitani: A gdje ste vi to bili?! Krajnje je vrijeme da pokušamo našu sudbinu uzeti u svoje ruke. Jedini pravi put jeste naše zajedništvo. Pokušajmo prevazići sve ono što nas dijeli i udružimo se u jednu jaku i odgovornu zajednicu koja će štititi naše interese i našu ravnopravnost u društvu. Svakako da uvažavamo i drugačija mišljenja ako su ona argumentirana, tj. neka čvrst argument bude u svakom momentu osnova dogovaranja i tolerancije. Našim djelom želimo ostvarimo interes hrvatskog naroda", kazao je Jakić.

Nakon što su predstavnici HSP-a posjetili Zajednicu Hrvata u Banjoj Luci, on je ponovio da Hrvati žele živjeti na ovim područjima, jer su tu njihovi korijeni, grobovi, historija i budućnost.

Jakić je također ustvrdio da Hrvati također žele živjeti u jednom stabilnom i uređenom društvu u kojem će u potpunosti ostvarivati svoja nacionalna, građanska, vjerska, politička, kulturalna i druga prava.

Podvukao je da od države čiji su lojalni građani imaju pravo tražiti ličnu i materijalnu sigurnost, sigurnost imovine, pravo na rad, potpuno provođenje Zakona o konstitutivnosti hrvatskog naroda, ravnopravan odnos prema svim Hrvatima BiH, odnosno entitetima tj. jedan dostojan život koji će se mjeriti premastandardima razvijenih demokratskih društava.

Jakića i predstavnike HSP-a u ime Zajednice Hrvata i hrvatskih kulturnih udruženja u ovom gradu dočekali su Vesna Jović i Antun Horvat te upoznali s problemima Hrvata u Banjoj Luci.

Zajednica Hrvata Banja Luka kao samostalno i nestranačko udruženje građana, osnovana je 15. juna 2010. u želji da radi na prosperitetu i budućnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima.