Neiskorišten turistički potencijal
0

Jajce: Pudarić posjetio muzej AVNOJ-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tokom jučerašnje posjete općini Jajce, dotpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Svetozar Pudarić posjetio je Muzej AVNOJ-a gdje se susreo s predstavnicima nevladinog sektora, saopćeno je iz njegovog kabineta u Sarajevu.

Muzej, koji je obnovljen 2008. godine, danas najviše posjećuju Slovenci. Broj organizovanih ekskurzija je mali, ali se i na tom polju u posljednje vrijeme uočava napredak, saopćeno je.

Pudarić je uposlenicima Muzeja čestitao za trud koji ulažu na očuvanju uspomene na zajedničku antifašističku borbu naroda BiH i susjednih zemalja, u mračnim vremenima nacističke okupacije kad je upravo u Jajcu 1943. godine potvrđena humamnistička ideja odbrane ljudskosti i slobode.

U razgovoru s članovima nevladinih organizacija "Viktorija '99", Omladinskog centra Jajce i planinarskog društva "Ćusine", Pudarić je istakao da pored nesumnjivog doprinosa koji su upornim i nesebičnim volonterskim angažmanom dali pružajući podršku i pomoć najugroženijim članovima njihove zajednice, najveća vrijednost koju su oni darovali i Jajcu i BiH je njihova zajednička borba za očuvanje temelja jedinstvenog bh. društva u vremenu u kom je vladajuća politička orijentacija podsticala podjelu i segregaciju.

Aktivisti ovih organizacija su to činili nediskriminatorski pomažući i dajući nadu svojim sugrađanima.

Oni sami nisu puki zbir pripadnika naroda već organizovana građanska akcija, rekao je potpredsjednik FBiH.

"Upravo ta ideja jednakosti svih u integrisanom društvu koje istovermeno čuva bogatstvo različitosti društva je ona vrijednost za koju će se zalagati vlast u Federaciji BiH", njegove su riječi.