Predstavljen 4. i 5. tom
147

Jahićev rječnik kao argument otpora nestajanju Bošnjaka

FENA
Dževad Jahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dževad Jahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Bosanski jezik je izuzetan južnoslavenski jezik koji u sebi krije sve one slojevitosti kroz koje je ovaj prostor prolazio. BiH je otvoren prostor koji su naseljavale različite kulture u prošlosti, što najbolje oslikava sam jezik", kazao je u Sarajevu akademik Dževad Jahić, autor IV i V toma Rječnika bosanskog jezika, koji su predstavljeni danas u Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Riječ je o projektu koji se realizira već gotovo 13 godina, a planirano je da rječnik u konačnici bude desetotomni. Istraživački dio posla za ostale tomove je već urađen te se očekuje da bi do kraja sljedeće ili najkasnije 2014. godine projekt mogao biti u potpunosti zaokružen.

Jahić je naglasio da višetomne publikacije ne izlaze često, te da one predstavljaju civilizacijsko dostignuće čitavog bh. prostora, prvenstveno bošnjačkog naroda čiji je maternji jezik bosanski.

"Često se u javnosti čuje ideja o bosanskom jeziku kao jeziku zatvaranja, stoga će ovaj rječnik pokazati da je to toliko apsurdna stvar. Osnovni zadatak ovog rječnika je da predstavi tu slojevitost jezika, ali i da pomogne rješavanju mnogih svakodnevnih nedoumica s kojima se suočavamo. Ovo je i normativni i naučni rječnik te predstavlja pisanu tradiciju bosanskog jezika od 17. stoljeća do našeg vremena", ocijenio je on.

Osim autora, o rječniku su govorili i akademik Muhamed Filipović, publicista i književnik Isnam Taljić, Lejla Nakaš s Filozofskog fakulteta u Sarajevu te predstavnik Izdavačke kuće "Vrijeme" Muamer Spahić.

Muhamed Filipović smatra da je objavljivanje Rječnika bosanskog jezika najznačajniji događaj u oblasti nauke i kulture poslije rata u BiH, te naglašava da je riječ o fundamentalnom naučnom djelu koje će dati temelj u proučavanju bosanskog jezika.

"Narod koji nema rječnik svog jezika ne postoji i neće postojati u historiji, jer se u jeziku krije arheologija duha tog naroda", kazao je Filipović.

On je podcrtao da je ovim rječnikom postavljen temelj, te da je način na koji je radio Jahić osnova za mnoge druge interpretacije jezičkog bogatstva BiH. Smatra da je riječ o poduhvatu koji je ponovo uveo bosanski jezik u nauku.

Za Isnama Taljića ovaj rječnik predstavlja veliki argument odupiranju nestajanja Bošnjaka, te se ovim poduhvatom čine veliki koraci u očuvanju tog naroda.

"Ovo je rječnik kakvim bi se ponosili i narodi mnogo brojniji od nas. Autor se u rječniku bavi slaganjem i razlaganjem riječi, ali i njihovim pisanjem. Sve vrijeme autor drži dignitet stila i suverenog vladanja jezikom", kazao je on.