Komentari (133)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Oni koji kazu da bosanski jezik ne postoji, malo info: \"Prvi rjecnik bosanskog jezika napisao je Muhamed Hevaija Uskufi 1631, dakle 187 godina prije prvog srpskog rjecnika. Taj prvi rjecnik \"Potur Sahidija\" pisan je doduse na arabici. Jedan od cetiri sacuvana primjerka nalazi se u Univerzitetskoj biblioteci u Uppsali, u Svedskoj. Drugi rjecnik bosanskog jezika nastao je 1748, treci 1762, cetvrti 1798, peti 1828. iste godine kada se pojavio rjecnik Vuka Stefanovica Karadzica, sesti 1836, sedmi 1868 - autor je Otto Blau, stampa ga u Lajpcigu, sedmi je 1884. sastavio DJordje Popovic, osmi 1912. Ahmed Kulender. \"
Ovo je cetvrti rjecnik bosanskog jezika... ranije izdanja su uradili Senahid Halilovic, pa onda institut za jezik i na kraju grupa sa istoga odsjeka odakle je Jahic (inace velika patriota u Rusiji bio do 1997. god.). Bolji poznavaoci problematike dobro znaju da je riječ rjecnicima koji se sukobljavaju u rijecima, sintaksi i slicno... Zato i postoji toliki haos u pravopisno - gramatickoj politici, pa je pravilno prakticno sve, a isto i nepravilno sve. Svi ustvari trce za novcem... vjerujte me znam osobno sve te autore rjecnika i gramatika. Zato neka se komentatori okanu kvazi patriotizma, a komentiraju strucnost citavog pitanja.
Da nije bilo rata, Jahiću ne bi dali ni da uđe u hol Filozofskog fakulteta a kamoli da drži nastavu. Cijeli Fakultet se šprda na račun njegove teze za odbranu doktorata. Sramota! A za Filipovića imam nekoliko pitanja: gdje je Enciklopedija BiH? Gdje su ti projekti Centra koje on vodi? Šta je uradio za svo ovo vrijeme dok je direktor Centra? Koliko ljudi je zaposlio u Centru, koliko naučnih saradnika (sa titulom doktora znanosti, magistra znanosti itd..). Gdje su rezultati Centra??? Biću slobodan dati odgovor a Filipović neka me slobodno argumentirano demantuje: Nema ih!!! Ali su mu zato puna usta samohvale, ja, ja pa ja i opet ja!!!
On je nacionalista !
aaaaaaaa nemože ovo ovako ja na slici nigdje nevidim Izeta Fazlinovića glavnog lingvistu mošnjačkog jezika ovo je neka fuš prezentacija
Užas. Jahić se busa bošnjaštvom, a branio nas je iz Rusije sve 4 godine rata. onda je došao i uzeo bruku para da napiše Rječnik, od kojeg je došao do slova J. A da ne pričamo šta radi po fakultetu. Sad mu ne valja nijedan drugi rječnik, samo je njegov dobar!!!! PA MOŽE LI JEDAN ČOVJEK NORMIRATI JEZIK. Bio to Jahić ili halilović, koji su do unazad 2 godine skupa uzimali pare za gramatike, pa kad se posvađaše oko tala, sad svi prave svoje rječnike. A studenti im kucaju rječnik za ocjenu. HAHAHAHAHAHAH
DALI se pitate kako moze da bude,AUTOR\' bosanskoga rijecnika samo JEDAN covjek i TO,zastupnik (Muslimanskog) naroda-kada SVI znate da u BiH-i imaju TRI (3) Konstruktivna NARODA- SRBI i KATOLICI !!! Tako cete moci samo u slucaju da se odvojite od RS-e i stabilizujete svoj- KANTON ???
Ma katastrofa!!! Položiš samo ako uđeš sa Selamom, inače nema šanse, posebno ako je petak, onda mora na džumu!!!! FUJJJ
Svakom ko se ne želi pre.sera.vati s temom, nego želi da argumentovano diskutuje, te onima željnim istinskog istraživanja preporučam knjigu prof.dr Midhata Riđanovića kao odgovor na prvi objavljeni pravopis Senahida Halilovića. Knjiga je simboličnog naziva i zove se Totalni promašaj. Kao vrsni lingvista, možda i naš najbolji on je stavio tačku na priču o bosanskohercegovačkom pravopisu i pokušajima njegovog pisanja. Za kopače-istraživače - samo naprijed !
Mozda jest vrsni poznavalac bosanskog jezika, ali kao covjek pojma nema, jedna velika NULA...
HAHAHAHAHAHAHA...RIJEČNIK ĆEGA BA? AHAHAHAHAHA..ajd malo i istorije napišite, jedno dest kila.
a ima li u tom riječniku riječi kao \"heljp\", \"đenosajd\", \"sadaka\" a nema još, stigli su tek do slova G.
http://www.youtube.com/watch?v=jZ_5EPbF3lQ EVO VAM JEZIKA!!
..to je izmilsjeni jezik radi dnevno politickih ciljeva .. slcino kao i hrvatski .. ime jezika bi trebalo da bude juznoslovenski ako vec ne moze srpsko-hrvatski..
S obzirom na vijekovni terorizam Srba u ondnosu na Bošnjake i sistematsko zatiranje pa do geno.cida u zadnjem ratu,tih imaginarnih 24% mu dođu kao vasiona.
Jadni mošnjaci i njihov \"bosanski jezik\", stigli tek do slova G. A kad dođu do slova K, biće ono \"K..K..ma aj u K..u.ra.c!\"
bosanski jezik samo se prica na nekih 24-25% Bosne i Hercegovine... Nije li ironija????