Značajan jezički projekat
0

FOTO / Jahićev Rječnik bosanskog jezika bez podrške vlasti

Piše: A. Dž.
Promocija Rječnika bosanskog jezika (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Konferencija za novinare u povodu izlaska iz štampe III toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika Dževada Jahića, koja je održana u Sarajevu, protekla je više u isticanju izostanka institucionalne podrške ovom projektu nego u promoviranju samog rječnika.

Iako se radi o jednom od najznačajnijih projekata koji obuhvataju istraživanje bosanskog jezika, njegova realizacija je od samog početka naišla na niz prepreka i na nerazumijevanje institucija vlasti, istakli su učesnici.

"Drago mi je da projekat napreduje, iako nemamo državu koja bi podržala napore pojedinaca na naučnom polju niti atmosferu koja stimulira te napore. Jezik je inventar razumijevanja onoga što je taj narod doživio. Bez jezika nema naroda! Neki ljudi su odmah po izlasku prva dva toma rječnika pokušali osporiti i diskvalificirati ovaj projekat. Međutim, nisu uspjeli jer projekat vodi jedan od najvećih jezičkih stručnjaka", kazao je akademik Muhamed Filipović, te dodao da posao koji Jahić obavlja nije samo od značaja za nauku, kulturu i život, već i izuzetno težak posao.

Kazavši da je Akademija nauka i umjetnosti netom prije izlaska trećeg toma otkazala suizdavaštvo, Filipović je iznio nekoliko optužbi na račun predsjednika ANU-a Božidara Matića.

"Centar za leksikologiju i leksikografiju pri ANU, koji ja vodim, donio je logičan zaključak da podrži ovaj projekat. Međutim, ANU je odustala od osnovne obaveze da se bavi proučavanjem jezika svog naroda. Radi se o jednoj diverziji proistakloj iz Matićeve politike i politike njegovih grupa da se onemogući svaki bosanski projekat. U Akademiji mi više nemamo uporište", kazao je Filipović.

S druge strane, Jahić je pojasnio da se ANU nije odrekla pokroviteljstva već da ne pristaje da njen logo bude na koricama, kao što je to bio slučaj sa prva dva toma.

"Oni se nisu u potpunosti odrekli ovog projekta jer su svjesni njegovog značaja za našu nauku i tradiciju. Najveći problem u njegovoj realizaciji je nemogućnost shvatanja značaja koji ima. Ne shvataju da se radi o otvaranju ka civilizacijskom svijetu. Jedan od ciljeva enciklopedijskog rječnika je otkrivanje istine o bogatstvu jezika koji mi imamo. Nadamo se da će se u budućnosti pojaviti snage koje će podržati ovaj projekat", zaključio je Jahić.

Treći tom enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika obuhvatio je slova G i J. Planirano je izdavanje 10 tomova, a do kraja godine svjetlo dana će ugledati još tri. Projekat će u cjelosti biti realiziran 2012. godine. Kako je kazao sam autor, rječnik je sadržajan i interesantan i može se čitati kao knjiga, što dokazuje njegov enciklopedijski karakter.

Lektor i književnik Mirsad Sinanović istakao je da se radi o rječniku u kome je jezik dat na živ način, u jednoj dinamičnoj varijanti, što je velika razlika u odnosu na rječnike koji su izašli do sada.

Promocija Rječnika bosanskog jezika (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Promocija Rječnika bosanskog jezika (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)