BiH
0

Jablanica, Konjic i Prozora protiv izmještanja podružnice "HE na Neretvi" u Mostar

FENA
Povodom prijedloga odluke Nadzornog odbora JP «Elektroprivreda BiH» o premještanju sjedišta podružnice "HE na Neretvi" iz Jablanice u Mostar, danas je u Jablanici održana zajednička vanredna sjednica tri općinska vijeća, Jablanice, Prozora, Rame i Konjica.

Sjednica je započela prikazivanjem 15-minutnog filma o potapanju naselja u jablaničkoj i konjičkoj općini nakon izgradnje HE Jablanica 1953. godine i formiranja akumulacije Jablaničkog jezera. Jedan lik iz filma tada je izrekao rečenicu koja čini suštinu današnjih zaključaka općinskih vijeća, a ona glasi: «Žrtva je grupa ljudi, a plodove hidrocentrale kupi cijela zajednica».

Općinski vijećnici koji su danas na zajedničkoj vanrednoj sjednici predstavljali skoro 80.000 građana ovog dijela Hercegovine bili su jedinstveni u osudi namjera Nadzornog odbora "Elektroprivrede BiH" i založili se da bi zaključke ova tri vijeća morali maksimalno uvažavati i nadležni organi u FBiH i ovoj državi. Svi diskutanti, među kojima su i vijećnici Parlamenta FBiH, Nermin Nikšić, Salko Sokolović i Ahmet Jusufbegović zatražili su od nadležnih institucija države poštivanje volje građana ove tri općine koji više od 50 godina trpe posljedice potapanja najboljih obradivih površina oko Neretve.

Na današnjoj sjednici usvojeni su i odgovarajući zaključci.

Općinska vijeća Jablanice, Prozora – Rame i Konjica oštro osuđuju i odbacuju kao neargumentirane i netransparentne, do sada preduzete aktivnosti JP «EP BiH» u vezi postupka za premještanje sjedišta podružnice JP «Elektroprivreda BiH« HE na Neretvi, iz Jablanice u Mostar, kojima su prekršena osnovna ljudska prava i prava općine Jablanica kao lokalne zajednice.

Općinska vijeća upućuju oštar protest generalnom direktoru i Nazornom odboru JP «EP BiH» zbog ignoriranja najviših organa Općine Jablanica, te zahtijevaju da Nadzorni odbor JP «EP BiH» hitno održi sjednicu radi preispitivanja svoje odluke.

Dalje, Općinska vijeća traže od oba doma Parlamenta FBiH da po hitnom postupku donesu zaključke i nalože Vladi FBiH i nadležnom ministarstvu, da obustave sve aktivnosti na premještanju sjedišta HE i preduzmu mjere za sankcioniranje odgovornih za nastalu situaciju, te da Skupština EP na sjednici 29. juna skine sa dnevnog reda tačku o premještanju sjedišta HE.

Općinska vijeća Jablanice, Prozora7Rame i Konjica će insistirati na provođenju opće javne rasprave o privatizaciji i prestruktuiranju elektoenergetskog sektora u BiH, za šta će tražiti i podršku Saveza gradova i općina FBiH.

Na sjednici je zaključeno da će zastupnici ova tri općinska vijeća podržavati sve inicijative građana u izražavanju svih legalnih vidova protesta, i za eventualne posljedice neće snositi odgovornost. Oni su posebno ogorčeni na rukovodstvo Elektroprivrede BiH i nadležno ministarstvo FBiH, koji se ni poslije 30 dana protesta nisu oglasili svojim stavovima, a radi se o životnim pitanjima jedne regije, kršenju pravnih i etičkih normi, osnovnih ljudskih prava i evropskih konvencija o pravima lokalne uprave.