BiH
0

Izvršni odbor SNSD-a podržao dogovor "Šestorke"

FENA
Sa sjednice IO SNSD-a (Foto: SRNA)
Sa sjednice IO SNSD-a (Foto: SRNA)
Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podržao je danas stavove koje je predsjednik te stranke Milorad Dodik zastupao na sastanku šestorice lidera najjačih stranaka u BiH, te sve ono što je dogovoreno, jer smatraju da je to na dobrobit svih građana u našoj zemlji.

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović je, nakon četverosatne sjednice tog stranačkog organa, kazao novinarima da je posebno podržano vanjsko-političko opredjeljenje BiH prema EU i dobrosusjedski odnosi s zemljama okruženja.

Na unutrašnjem planu zaključili su da je potrebno "striktno" poštivanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Na sjednici Izbornog odbora je pokrenuta i inicijativa da se razmotri reorganizacija lokalne samouprave u RS-u, pri čemu bi status grada dobili i Bijeljina, Prijedor, Doboj i Trebinje. Izvršni odbor SNSD-a je podržao novi Zakon o PIO u RS-u, te kako kaže Radmanović, smatraju da nema razloga za „pobune“ zbog novih rješenja, a u kojima su, kako kaže, učestvovali i predstavnici nekih političkih partija.

Uoči lokalnih izboda u BiH, zaključeno je da „SNSD ima kapacitete da bude apsolutni pobjednik“, a o kadrovima i koalicijama odlučivat će se na općinskom nivou. Radmanović je, povodom nekih prijednoga iz Socijalističke partije RS-a da se lokalni izbori umjesto u oktobru održe zajedno s općim 2014. godine, kazao da to nije tako lako uraditi, već se radi o mnogo kompleksnijem pitanju.

"To bi podrazumijevalo izmjenu više zakona, a možda čak zadire i u Ustav", dodao je predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a. On kaže da nije bilo razgovora o mogućoj rekonstrukciji aktuelne Vlade u RS-u.