BiH
0

Izricanje presude Radisavu Ljubincu Pjani 21. februara

FENA
Presuda Radisavu Ljubincu Pjani, optuženom za djelo ratni zločin protiv čovječnosti počinjen na području općine Rogatica, bit će objavljena 21. februara u 11.00 sati, odlučilo je danas vijeće Suda BiH u Sarajevu.

Na početku završne riječi odbrane, čiji nastavak je zakazan za 16. februar, branitelj Senadin Begtašević je kazao da optuženi nije počinio radnje koje mu se stavljaju na teret te da u to vrijeme nije bio pripadnik srpske vojske, što proizilazi iz uvjerenja ministarstva odbrane.

Odbrana, također, smatra kako optužba nije dokazala da je Ljubinac vršio progon na nacionalnoj, političkoj i vjerskoj osnovi, niti je Sudu BiH podnesen ijedan dokaz o tome, zbog čega je zatražila oslobađajuću presudu za optuženog.

Radisav (Veselin) Ljubinac Pjano rođen je 1958. godine u selu Ćemanovići, općina Rogatica. Srbin je po nacionalnosti. Ima dvojno državljanstvo - BiH i Srbije i Crne Gore. Otac je dvoje djece. Uhapsili su ga 17. decembra 2005. pripadnici Državne granične službe BiH u Zvorniku. Nakon hapšenja je prevezen u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Optužnica ga tereti da je među ostalim 3. juna 1992., zajedno s drugim osobama, nakon napada na nebranjeno selo Seljani, kod Rogatice, i razdvajanja muškaraca od žena i djece, odveo 15 civila, koji su zatim ubijeni. Njihova tijela su u oktobru 2004. ekshumirana iz masovne grobnice Dizdareva njiva, u blizini njegove kuće.

Optuženi se tereti i da je 28. jula 1992. zajedno s izvjesnim Macolom iz logora u prostorijama SŠC „Veljko Vlahović“ odveo zubara Mustafu Bešliju, kome se, nakon toga, gubi trag, a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Navodno je od augusta do novembra 1992. odvodio zatvorenike, nezakonito zatvorene u logoru „Rasadnik“, na prinudni rad u Rogaticu i okolinu, za potrebe srpske vojske. Tako je navodno 18. augusta te godine odvezao iz Rogatice 27 civila, među kojima je bilo maloljetnika, u selo Duljevac, gdje su korišteni za živi štit pri napadu na kotu Jačen, a zatim strijeljani.

Tužiteljstvo BiH je svoju završnu riječ održalo 7. februara kada je zatražilo da Sud Bosne i Hercegovine izrekne optuženome Radisavu Ljubincu dugotrajnu kaznu zatvora „zbog okrutnosti djela koja je počinio».