Sud BiH
0

Izricanje presude Andrunu 19. augusta

FENA
Završnom riječiju Odbrane okončano je obnovljeno suđenje Nikoli Andrunu pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH u Sarajevu. Apelaciono vijeće će presudu izreći 19. augusta.

Odbrana je predložila Vijeću da donese odluku “zasnovanu na zakonu, pravdi i pravičnosti” a koja će doprinijeti pomirenju naroda u BiH.

Nikoli Andrunu je u decembru 2006. izrečena nepravosnažna presuda kojom je osuđen na 13 godina zatvora jer je, kao zamjenik upravnika logora Gabela kraj Čapljine i pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), “učestvovao u maltretiranju, premlaćivanju, ubistvima i nečovječnom postupanju prema zatočenim civilima”.

Obje strane su na presudu uložile žalbe, koje je Apelaciono vijeće prihvatilo i postupak vratilo na ponovno suđenje. Na kraju obnovljenog suđenja, Vijeću se obratio i optuženi kazavši da od 13 tačaka optužnice priznaje dio u kojem stoji da je odveo jednog zatočenika iz hangara 2 u logoru Gabela do kapije Upravne zgrade, gdje se nalazila grupa pripadnika HVO-a, koji su ga udarali kundacima puške, od čega je u besvjesnom stanju bio više dana. “Svjedoku kojeg sam izveo iz hangara br. 2 lično ću se izviniti kada iziđem na slobodu. To sam uradio po naredbi, kao stražar logora. Da nisam ispoštovao naredbu, mogao sam glavu izgubiti”, kazao je Andrun. Optuženi se osvrnuo i na navode optužnice da je iz hangara izveo tri osobe koje se nikada nisu vratile, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni poslije rata. “Ako smatrate da sam ubio te ljude, slobodno me osudite na smrtnu kaznu. Ovaj zločin će se vući ko zna koliko, a to utiče na moju porodicu”, kazao je Andrun drhtavim glasom i sa suzama u očima.

Hamdo Kulenović, branilac optuženog, ukazao je na navodne kontradiktornosti u iskazima nekih svjedoka. Izdvojio je iskaz svjedoka Mirze Čolakovića tvrdeći da on nije prepoznao mjesto zatočenja i zlostavljanja unutar logora. Branilac je također rekao da je Čolaković kazao da je u Gabelu doveden 28. septembra 1993. godine iz Dretelja, “koji je zatvoren pet dana ranije”, te je postavio pitanje gdje je svjedok bio tih dana. Osvrnuvši se na događaje u Policijskoj stanici Čapljina, gdje su zatvorenici odvođeni na ispitivanje i maltretirani, branilac je kazao da Andrun “nije mogao spriječiti” niti je imao kontrolu nad tim policajcima. Kulenović je citirao navode iz presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju prema kojima “osoba koja je prisustvovala nekom zločinu a nije učestvovala u njemu, ne može se smatrati krivično odgovornom”. Branilac smatra da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati da je Andrun učestvovao u ubistvima u logoru Gabela, niti da ih je počinio.

Tužilaštvo BiH je završnu riječ iznijelo na ročištu održanom dan prije, 13. augusta 2008. godine, i zatražilo da Vijeće osudi optuženog zbog “žrtava i sviju nas”, javio je BIRN- JUSTICE REPORT.