Pred Apelacionim vijećem
41

Iznošenje žalbi na presudu Novaliću i drugima zakazano za početak novembra

S. Š.
Fadil Novalić prilikom dolaska na jedno od ročišta pred Sudom BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Fadil Novalić prilikom dolaska na jedno od ročišta pred Sudom BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine ročište na kojem će biti iznijete žalbe na presudu "Fadil Novalić i dr" bit će održano drugog novembra, potvrđeno je za Klix.ba.
U aprilu ove godine Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu u predmetu "Fadil Novalić i dr" koja se vezuje za aferu "Respiratori" i odnosi se na spornu nabavku respiratora okom pandemije koronavirusa.

Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine, Fikret Hodžić na pet, a Fahrudin Solak na šest godina. Optužena u istom predmetu je bila i Jelka Milićević, a ona je oslobođena svih optužbi.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara. Solak je kriv između ostalog za krivotvorenje dokumentacije jer je naložio podređenoj zaposlenici da se u ugovoru izmijeni dio koji se odnosi na oznaku respiratora.

Podnošenje žalbe na sudsku presude pravo su imali branitelji trojice osuđenih, a iznošenje žalbi na presudu pred vijećem Apelacionog odjeljenja zakazano je za drugi novembra, potvrdili su iz Suda BiH.

Ročište je zakazano u devet sati.

Također, Tužilaštvo BiH je nakon izricanja prvostepene presude najavilo da će, po zaprimanju pisanog otpravka, donijeti odluku o ulaganju žalbe na oslobađajući dio presude, kao i eventualno na visinu izrečenih sankcija. Odbrane su također tada najavile ulaganje žalbi.