Fikret Dolić o zločinima na području Drvara
0

"Iznenadili su se da sam živ"

FENA
Na suđenju za zločine na području Drvara svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je devet mjeseci bio zatočen u logoru Kamenica, gdje ga je jednom pretukao upravnik Ratko Dronjak - prenosi BIRN.

Fikret Dolić, nekadašnji pripadnik Petog korpusa Armije BiH, ispričao je da su ga prilikom zarobljavanja u junu 1994. pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ranili u nogu te je prvo prebačen u bolnicu u Bosanskom Petrovcu, a nakon nekoliko dana u logor Kamenica. Tu ga je, kazao je, pretukao upravnik logora Ratko Dronjak, kojeg je prepoznao u sudnici.

  • Došao je jednom i dao mi dva deca rakije. Ja sam to popio na eks, a onda mi je prosuo krv. Krenuo je karate trenirati na meni. Ja sam brisao krv koja je kapala iz usta i nosa, ali nisam mogao koliko je curilo. Udarao je šakama, i batinama, i šamarima - ispričao je Dolić.

Državno tužilaštvo tereti Ratka Dronjka, nekadašnjeg komandanta, odnosno upravnika zatvora u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru “Kamenica” u Drvaru, za mučenja, ubistva, premlaćivanja, maltretiranja, ponižavanja i druga nečovječna djela prema civilima i ratnim zarobljenicima u periodu između 1992. i 1995. godine. Prema Dolićevim riječima, po dolasku u Kamenicu prvo je "popio batine od stražara", a onda je odveden u samicu gdje je proveo četiri mjeseca i 20 dana. Svakodnevno je premlaćivan po tri puta.

  • Vođe smjene Šaula i Bašić su me tukle, a drugima ne znam imena, ali su stražari bili. Izvode vani i batinaju. Nema gdje ne udaraju, nogama, kundacima, šakama, štapovima, ma svačim. Molio sam Šaulu da me ubije jer se nije više mogla trpjeti tuča. On mi je svezao usta i ruke i stao na lisice, dok su me drugi batinali. Kada su završili, ubacili su me u samicu, a ujutro su se iznenadili da sam živ - ispričao je svjedok.

Dragan Rodić zvani Šaula, nekadašnji stražar i komandir smjene straže u logorima na području Drvara, prvobitno je bio optužen s Dronjkom, ali je nakon priznanja krivnje u oktobru ove godine osuđen na osam godina zatvora.

Dolić je kazao da je s njim u logoru Kamenica bilo oko 70 zarobljenika, koji su tučeni i maltretirani svakodnevno, te su neki od posljedica premlaćivanja preminuli. Svjedok tvrdi da je u logoru Kamenica ostao sve do marta 1995., kada je razmijenjen.

Naredno ročište je 18. novembra.