BiH
16

Izmjene zakona o osnovama socijalne zaštite vraćaju žrtve silovanja u traume koje su preživjele

Piše: M. N.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH na dvodnevnoj sjednici razmatra, između ostalog, Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. Izmjene ovog zakona odnosi se i na preživjele žrtve seksualnog zlostavljanja i silovanja u prethodnom ratu, te ukoliko budu usvojene, žrtvama će dodatno otežati život i njihov oporavak.

Kako bi osobe iz ove kategorije civilnih žrtava rata bile priznate kao žrtve, morat će ponovo prikupljati "dokaze" kojim će potvrditi svoj status, vaditi dokumente, nalaze i govoriti o traumi kojoj su preživjeli. Iz NVO Medica iz Zenice koje se bavi zaštitom preživjelih žrtava silovanja i seksualnog zlostavljanja upozoravaju da bi ove komplikovane i opsežne procedure vratile žrtve u prošlost, izložile bi ih dodatnom stresu i ponovnom proživljavanju traume.

"Dvadeset godina poslije rata svjedoci smo da i pored toga što od 2006. godine žene imaju mogućnost ostvariti status civilne žrtve rata, mali broj žena ga je ostvario upravo zbog stigmatizacije, etiketiranja i nekorektnog odnosa predstavnika institucija. Dodatnim procedurama bi se žene vraćalo u traume koje su preživjele i u šutnju, te bi krenule drugim smjerom sa svojim bolom i patnjom", rekla je za Klix.ba Sabiha Husić, direktorica NVO Medica.

Istakla je kako su bili iznenađeni da ih, kao organizaciju koja se godinama bavi ovom kategorijom populacije, niko nije kontaktirao niti obavijestio o Nacrtu izmjena, te da nisu bila obaviještena i kantonalna ministarstva.

"Za izmjene smo saznali kada smo pregledali obimnu dokumentaciju za drugi zakon kojim se bavimo i saznali da se vodi rasprava. Kontaktirali smo kolege ali ni oni nisu znali, kao i pojedina kantonalna ministarstva koja također nisu bila upućena da je došlo do izmjena", kazala je Husić.

Članovi NVO Medica Zenica su napravili obrazloženje šta bi usvajanjem ovih izmjena značilo za preživjele žrtve i pozvali su na odgovornost zastupnike Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

"Reforma mora biti u duhu ljudskih prava, a smatramo a ovo nije u duhu ljudskih prava. Nećemo stati ako ovo bude usvojeno. Pozvaćemo građanstvo, izaći na ulice i tražit ćemo ljude koje podržavaju ono što mi podržavamo. Poslali smo zastupnicima obrazloženje i napisali amandmane koje mogu koristiti ako žele da nas podrže", rekla je Husić.