BiH
0

Izmjene i dopune Zakona o grobljima "prošle" na Ustavnom sudu RS-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske utvrdilo je danas da Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Predmet razmatranja Vijeća bilo je meritorno odlučivanje o zahtjevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a koje smatra da je u konkretnom slučaju povrijeđen vitalni interes tog naroda koji se odnosi na "obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa“.

Povredu ovog vitalnog nacionalnog interesa Klub delegata bošnjačkog naroda vidi, između ostalog, u tome što se odredbom člana 1. osporenog Zakona, kojom je dopunjen član 6. osnovnog Zakona, dovode u pitanje prava vjerskih zajednica na upravljanje, raspolaganje i propisivanje procedura, uslova i načina sahrane umrlih u skladu s vjerskim normama i praksama na grobljima koja su u njihovom vlasništvu.

Odlučujući o predmetnom zahtjevu, Vijeće je utvrdilo da osporenim zakonom nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Naime, za razliku od stavova Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće smatra da se osporenom odredbom naglašava samostalnost vjerskih zajednica u obavljanju pogrebnih djelatnosti i da predstavlja sigurnu osnovu obavljanja pogrebne djelatnosti u skladu sa istorijskim i vjerskim običajima i tradicijom građana RS-a.

Pored toga, predmetni zakon se, prema ocjeni Vijeća, jednako odnosi na sva pravna lica koja obavljaju pogrebnu djelatnost i ne sadrži nacionalne ni vjerske odrednice u smislu davanja ovlaštenja bilo kojem organu lokalne samouprave na različito postupanje u ostvarivanju prava islamske ili neke druge vjerske zajednice, saopćeno je danas iz Ustavnog suda RS-a.