BiH
27

Dodik napada opozicione zastupnike: Odluka o raspisivanju referenduma će biti usvojena

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske danas razmatra odluku o raspisivanju referenduma o radu Tužilaštva BiH i Suda BiH. U dnevnom redu predloženo je da se referendum u entitetu RS raspiše u roku od šest mjeseci.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je, obraćajući se zastupnicima Narodne skupštine RS, danas kazao da je Tužilaštvo BiH pod kontrolom Stranke demokratske akcije.

Dodao je da se OHR i međunarodna zajednica dodvoravaju bošnjačkom narodu jer, kako kaže, niko od njih ne želi da pred zgradama svojih predstavništava čuje uzvike kakvi su se mogli čuti u Srebrenici.

Dodik se požalio kako su Tužilaštvo BiH i Sud BiH za ratne zločine uglavnom procesuirali osobe srpske nacionalnosti, te da su pravosudne institucije države BiH mnoge osudile neopravdano i neovlašteno. Predsjednik RS očito u ovom kontekstu nije uzeo u obzir činjenicu ko je bio agresor, a ko žrtva za vrijeme agresije na BiH.  

Naglasio je da organi entiteta RS inicijativom o referendumu samo ostvaruju svoje međunarodno pravo. Konstatovao je kako je i Ruska Federacije zaključila da je referendum u RS-u moguć.

BiH je nazvao fiktivnom državom koju su devedesetih predstavljali samo Alija Izetbegović i Haris Silajdžić.

Istakao je da je Narodna skupština RS smatrala te da i dalje smatra kako se građani entiteta RS i o visokom predstavniku trebaju izjasniti na referendumu.

"RS mora odlučiti da tuži visoke predstavnike koje su kršili Dejtonski mirovni sporazum. Svaki oštećeni građanin može tužiti visoke predstavnike u njihovim zemljama", rekao je Dodik.

Dodik je kazao da će biti omogućena i sredstva u budžetu RS za sve one građane koji odluče tužiti visoke predstavnike.

On je rekao da je Visoki predstavnik nametnutim zakonima stvorio novi sistem pravosuđa u BiH koji funkcioniše u suprotnosti s vladavinom prava.

Referendum ne ugrožava integritet i suverenitet države BiH

Dodao je da entitet RS u referendumu nema nikakvu skrivenu namjeru, te da ova odluka neće ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

"Referendumom nemamo skrivene namjere, ali ako ne bude uvažena naša volja i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovaj narod i RS imat će pravo da se očituje o svom statusu", rekao je Dodik.

Istakao je kako će današnje donošenje odluke biti zapisano u političkoj historiji RS jer je to odbrana nacionalnih prava srpskog naroda.

Duško Miletić, predsjednik predsjedništva Boračke organizacije RS, rekao je danas na sjednici da je Tužilaštvo BiH pod utjecajem bošnjačkih političkih stranaka.

"Srbima se sudi od najnižeg do najvišeg nivoa kao članovima udruženog zločinačkog poduhvata. Udruženi zločinački poduhvat je izmišljena tvorevina američkog tužioca", rekao je Miletić.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba, kazao je da je u BiH zbog odluka visokog predstavnika u BiH stvoren pravosudni sistem koji ima otuđene pravosudne institucije koje ne odgovaraju organima vlasti.

Opozicija u RS kritikovala je Milorada Dodika da je duboko uključen u sve ono na što se danas žalio zastupnicima.

Kazali su da je ovo obračun Milorada Dodika sa samim sobom, odnosno sa posljedicama aktivnosti Dodika i njegove političke stranke. Rekli su da je SDS uvijek bio protiv Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Premijerka entiteta RS Željka Cvijanović istakla je da su zakoni koje su nametnuli visoki predstavnici "nekada prošli" kroz parlamentarnu proceduru u RS jer je političarima iz RS-a navodno rečeno da oni mogu biti izmijenjeni tek nakon što budu usvojeni.

"Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton je došla u Banja Luku i zamolila, ponavljam zamolila, nas da ne idemo u referendum", istakla je Cvijanović te dodala kako je Ashton obećala da će se postići dogovor, ali da do toga nije došlo.

Dodik se nadovezao i rekao kako iz poštovanja prema Ashton nije htio u njenom mandatu raspisati referendum, te da mu je ona prilikom posjete Banjoj Luci rekla da joj je jasno zašto on toliko brani RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik izvrijeđao zastupnika

On je obraćanje iskoristio i da se verbalno obračuna sa zastupnikom Vukotom Govedaricom za kojeg je kazao da je samo obični zastupnik.

"Vi ćete mene ovdje da marškate. Gdje vam je dostojanstvo predsjedniče", pitao ga je Govedarica.

Dodik je kazao kako će odluka o raspisivanju referenduma biti usvojena s obzirom na to da je već osigurana parlamentarna većina.