Uoči sutrašnje sjednice
10

Između želja i lobija: Izbor novog predsjednika VSTV-a će odrediti put posrnulog pravosuđa

I. Č.
Sanela Gorušanović-Butigan do izbora novog predsjednika predstavlja VSTV (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sanela Gorušanović-Butigan do izbora novog predsjednika predstavlja VSTV (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novi predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH birat će se na sutrašnjoj sjednici i, uprkos tome što kandidati nisu ozvaničeni, projekcije pokazuju da je najmanje troje zainteresovanih za tu poziciju.

Članovi Vijeća će danas, uoči sutrašnje sjednice tog krovnog pravosudnog tijela, održati zajednički sastanak na kojem će biti definisane procedure vezane za izbor predsjednika i potpredsjednika.

Iako su potencijalni kandidati spominjani u javnosti, među kojima je najviše medijske pažnje bilo na Saneli Gorušanović-Butigan, Biljani Simeunović i Srđanu Forci, ništa još nije ozvaničeno.

Biljana Simeunović, predstavnica Tužilaštva BiH u VSTV-u, kojoj mandat ističe u novembru 2024. godine, izjavila je za Klix.ba da će tek na sutrašnjoj sjednici biti ozvaničeni svi kandidati za čelne pozicije tog pravosudnog tijela.

"Sutra je to prva tačka dnevnog reda. Još uvijek nemamo nikakva imena, ni stavove. U principu, ne može niko ništa znati prije sutra. Na današnjem sastanku u 15 sati ćemo govoriti o metodi izbora, kako da pojednostavimo proceduru", kazala je.

Na pitanje da li će se kandidovati za predsjednicu VSTV-a, Simeunović je kazala da ne želi o tome govoriti.

"Sve mora proći kroz zakonsku proceduru. Bira se prvo predsjednik, pa potpredsjednik... Svako ima pravo da se prijavi ili da ga neko predloži kako za predsjednika i potpredsjednika tako i za stalnog člana predsjedništva", istakla je.

Izbor predsjednika se vrši tajnim glasanjem i svaki član može zaokružiti samo jednog kandidata. Izabranim se smatra onaj kandidat koji je dobio većinu glasova.

Ukoliko nijedan od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu, organizira se drugi krug glasanja u koji ulazi dva kandidata s najvećim brojem glasova.

Sanela Gorušanović-Butigan je ranije izjavila da nije zainteresovana za poziciju predsjednika VSTV-a, ali se u posljednje vrijeme počelo špekulirati da će biti potencijalna kandidatkinja i da uživa podršku zvaničnika Evropske unije.

Srđan Forca, koji je nedavno izabran na poziciju člana VSTV-a kao predstavnik Okružnog suda u Banjoj Luci i koji je kompromitiran zbog svoje ratne uloge u pravosuđu, od početka se spominje kao potencijalni kandidat za predsjednika VSTV-a.